amelie-kmeeting

Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου “Advanced Media Literacy Education to counter online hate-speech”

amelie-kmeetingΗ Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του διετούς Ευρωπαϊκού έργου “Advanced Media Literacy Education to counter online hate-speech” (AMeLiE). Το έργο AΜeLiE χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δράση ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης, και η επίσημη εναρκτήρια συνάντηση έλαβε χώρα διαδικτυακά την 13η και 14η Ιανουαρίου 2021.

Κύριος στόχος του AMeLiE είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Το έργο υλοποιείται από εταιρικό σχήμα έξι (6) φορέων από πέντε (5) χώρες, και συγκεκριμένα το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία. H σύνθεση της κοινοπραξίας αποτελείται από τομεακούς οργανισμούς – εθνικά και διεθνή εκπαιδευτικά Δίκτυα και οργανώσεις, παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης, ένα Πανεπιστήμιο και δύο ευρωπαϊκά Δίκτυα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι συζήτησαν τα πακέτα εργασίας και τις πιθανές προκλήσεις, καθόρισαν τις προτεραιότητες και διαμόρφωσαν το σχέδιο δράσης για το πρώτο έτος του έργου. Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνολική επισκόπηση του έργου από τον Ιταλό συντονιστή εταίρο, την EGINA, παρουσιάστηκαν δύο επιτυχώς δοκιμασμένες μεθοδολογίες, η πλατφόρμα Sonet-BULL της DAISSy, και το εκπαιδευτικό υλικό του Parole Ostili, καθώς και μία δομημένη μεθοδολογία για τους σκοπούς της έρευνας ανάλυσης αναγκών. Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε ενημέρωση για τις δράσεις διαχείρισης και επικοινωνίας, με έμφαση στο Πλάνο Διασφάλισης Ποιότητας (Quality Assurance Plan) που αναπτύχθηκε από τη DAISSy, και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων διάδοσης και βιωσιμότητας του έργου, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης της οπτικής ταυτότητας του.

Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ θα συμμετέχει σε όλα τα πακέτα εργασίας του έργου, έχουσα την ευθύνη για τη διεξαγωγή του συνόλου των δράσεων του στην Ελλάδα, και περαιτέρω έχουσα στην αρμοδιότητά της: α. την ανάπτυξη και εφαρμογή Πλάνου Διασφάλισης Ποιότητας, β. την ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη της Πλατφόρμας του έργου και γ. τη συγκρότηση ενός Εικονικού Δικτύου σχολείων για την επιτυχή αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους.

Posted in News & Events and tagged .