ilaf-iraq-cover

Η νεαρή Ιλάφ απ΄το Ιράκ

ilaf-iraq

Η Ιλάφ, είναι 19 ετών και ζει στην Ελλάδα από το 2017. Κατάγεται από το Ιράκ και η μητρική της γλώσσα είναι η Σοράνι. Στα τέλη του 2016, πήρε την απόφαση να φύγει από το Ιράκ μαζί με την οικογένειά της – τότε, ήταν δεκαέξι ετών, παντρεμένη κι έγκυος στο πρώτο της παιδί. Το γεγονός ότι στην περιοχή όπου έμενε διεξαγόταν πόλεμος ανάμεσα σε δύο φυλές, σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη της, ήταν οι λόγοι που την ώθησαν να φύγει για την Ευρώπη. Πράγματι, η Ιλάφ έφυγε από το Ιράκ μαζί με τον σύζυγό της και την οικογένειά του (τον πατέρα, τη μητέρα και την αδερφή του), με μοναδική αρχική επιθυμία να μπορέσει να ζήσει με ασφάλεια.

Μετά από αρκετές προσπάθειες , έφτασαν στην Ελλάδα αφού πλέον είχε γεννήσει και το κοριτσάκι της ήταν ήδη τεσσάρων μηνών. Καθώς η Ιλάφ ήταν ακόμη ανήλικη, αρχικά έμειναν σε μiα δομή φιλοξενίας στην Ορεστιάδα. Στην πορεία κι αφού ενηλικιώθηκε, στάλθηκαν όλοι μαζί στη δομή που βρίσκονται τώρα. Στο ξεκίνημα, όλα ήταν δύσκολα για εκείνη, στην Ελλάδα. Κάνοντας τις πρώτες βόλτες στην Αθήνα, εκτός της δομής φιλοξενίας, βρέθηκε στην πλατεία Ομονοίας. Οι εικόνες που σχημάτισε εκεί, την έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε κι η ίδια μαζί με την οικογένεια της να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία και να προσπαθήσουν να πετύχουν εκείνο το μέλλον, που ονειρεύτηκαν φεύγοντας από το Ιράκ. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για να ξεκινήσει τα μαθήματα ελληνικών.

Η Ιλάφ μας λέει: «Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει πιο νωρίς τα μαθήματα ελληνικών. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, χαίρομαι που μπόρεσα να συμμετέχω στα δικά σας μαθήματα, τα μαθήματα του WEMIN». Το μάθημα ελληνικών της έδωσε τη δυνατότητα να μιλάει με τους ντόπιους για καθημερινά θέματα. Επιπλέον, τα μαθήματα ενδυνάμωσης τη βοήθησαν να χρησιμοποιεί την κατάλληλη ορολογία ανάλογα με το χώρο που βρίσκεται κάθε φορά (π.χ. υπηρεσίες, νοσοκομείο, κλπ.). Νοιώθει άνετα να κάνει ψώνια στο παζάρι ή ακόμη και να πάει την κόρη της στο γιατρό. Είναι τόσο ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει κάνει, ώστε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενη που μπορώ, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα, να σας δείξω ότι εκτιμάω ότι έχετε κάνει για εμένα. Πραγματικά, προτρέπω όλες τις κοπέλες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, όσο πολυάσχολο πρόγραμμα κι αν έχουν, να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν στα μαθήματα ελληνικών. Οι προσπάθειες τους θα έχουν αποτέλεσμα». Είναι γεγονός, ότι οι παρεμβάσεις του έργου WEMIN βοήθησαν την Ιλάφ να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής για την ίδια και την οικογένειά της, και το σημαντικότερο, να συνεχίσει να ονειρεύεται! Έχει ήδη θέσει τον επόμενο στόχο της: μετά τη λήξη της συμμετοχής στης στο έργο WEMIN, θα πάει σε σχολή κομμωτικής, ώστε να εργαστεί στο μέλλον, ως κομμώτρια.

Βέβαια, το να μεγαλώσει την κόρη της όσο πιο καλά μπορεί, αποτελεί διαρκή, απόλυτη προτεραιότητα για την Ιλάφ! Στο Ιράκ, όπως μας εξήγησε, όταν μια γυναίκα ξεκινά τη δική της οικογένεια, αφιερώνει όλη της τη ζωή στο μεγάλωμα των παιδιών της. Ωστόσο, η Ιλάφ ελπίζει να καταφέρει εξίσου καλά, τόσο την ανατροφή της κόρης της όσο και την επίτευξη των προσωπικών στόχων της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο “WEMIN: Migrant Women Empowerment and Integration”, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.wemin-project.eu / Follow #WEMIN

Posted in News & Events and tagged .