logo-DAISSy new

Αναρτήθηκε το Επαγγελματικό Περίγραμμα του «Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή» στη διαμόρφωση του οποίου συμμετείχε η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ

Αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ το επίσημο Επαγγελματικό Περίγραμμα του «Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή». Στην ομάδα εργασίας, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμμετείχε ενεργά ο Καθηγητής Αχιλλέας Καμέας του ΕΑΠ και συνεισέφερε εμπειρία και αποτελέσματα των πολυάριθμων σχετικών Ευρωπαϊκών έργων στα οποία συμμετείχε η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ. Στην ομάδα συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και φορέων ΕΕΠ, ενώ το Περίγραμμα αξιολογήθηκε θετικά από εκπροσώπους ΜΚΟ, του Δ. Αθηναίων και διεθνών οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κα).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Περίγραμμα:

Ως διαπολιτισμικός μεσολαβητής ορίζεται ο/η επαγγελματίας που μεσολαβεί ανάμεσα σε άτομα ή/και ομάδες με διαφορετικές πολιτισμικές αντιλήψεις και πρακτικές προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεταξύ τους ισότιμη επικοινωνία ή να απομακρύνει τυχόν γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια που τη δυσχεραίνουν. Στο πλαίσιο του παρόντος περιγράμματος χάριν οικονομίας του λόγου, τα μέρη ανάμεσα στα οποία καλείται να παρέχει τις υπηρεσίες του ο διαπολιτισμικός μεσολαβητής αφορούν κάθε φορά μία εκ των κατηγοριών του «Μέρους Α» και μία εκ των κατηγοριών του «Μέρους Β».

Στη κατηγορία του Μέρους Α ανήκουν: i) οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτης χώρας (τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια ούτε την ιθαγένεια άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή οι νόμιμα διαμένοντες Ανιθαγενείς, ii) οι Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, οι αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα ανήλικα, οι πολίτες τρίτης χώρας που δεν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και οι οποίοι υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής, η οποία μπορεί να έχει ανασταλεί για πραγματικούς ή νομικούς λόγους, iii) οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι Έλληνες πολίτες με διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες σε σχέση με τον κυρίαρχο αριθμητικά πληθυσμό της χώρας (π.χ. Ρομά).

Στην κατηγορία του Μέρους Β ανήκουν: i) ο Δημόσιος τομέας (Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση δημοσίου τομέα, Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και γενικά δημόσιοι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, ασφάλισης, εκπαίδευσης κ.λπ.), ii) οι ιδιωτικοί και άλλοι φορείς, Διεθνείς Οργανισμοί που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του διαπολιτισμικού μεσολαβητή, iii) οι ιδιώτες, τοπική κοινωνία (π.χ. διάφοροι επαγγελματίες, εργοδότες, ιδιοκτήτες σπιτιών προς ενοικίαση, σύλλογοι κ.λπ)

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνεται και ανάμεσα σε κατηγορίες εντός του Μέρους Α (π.χ. ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών ή προσφύγων).

Μπορείτε να κατεβάσετε την αναλυτική περιγραφή του Περιγράμματος εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα και τις δράσεις της DAISSy, μπορείτε να επισκεφθείτε/ επικοινωνήστε μαζί μας:

Ιστοσελίδα   : http://daissy.eap.gr/en/
Facebook      : @DAISSyResearchGroup
Linkedin        : https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
Twitter          : https://twitter.com/daissy_research
Instagram     : @daissy_researchgroup
Email             : info@daissy.eap.gr

Posted in News & Events.