Αν και οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παραδοσιακά υπο-εκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας και πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με την Eurostat, στις αρχές του 2018, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 8,6% (περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι) και οι μισοί από αυτούς ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των πολιτών της ΕΕ χωρίς απασχόληση υπερβαίνει το 50%.
Το έργο Entrepreneurship for Woman (E4W) στοχεύει στην αύξηση εκείνων των ικανοτήτων των γυναικών που σχετίζονται με την απασχόληση. Σήμερα, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία, η δημιουργικότητα, η οργάνωση, η επικοινωνία, η ηγεσία και οι ψηφιακές ικανότητες αποτελούν μερικές από τις βασικές δεξιότητες που απαιτεί η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Το σχέδιο θα αναπτύξει μια εκπαιδευτική οδό επιχειρηματικότητας για τις μειονεκτούσες γυναίκες μέσω της τεχνικής μάθησης που βασίζεται σε έργα (project-based), η οποία θα ενσωματώνει ΤΠΕ και θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί ιδρύματα που παρέχουν μη-τυπική εκπαίδευση ενηλίκων. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της διάρκειας του έργου, το μάθημα θα δοκιμαστεί με εκπαιδευτικούς τέτοιων ιδρυμάτων και γυναίκες που θα ήθελαν να βελτιώσουν τις δεξιότητες ΤΠΕ και διαχείρισης έργων.
Το E4W είναι μια Στρατηγική Σύμπραξη που συντονίζεται από τον φορέα Rural Internet Access Points (Λιθουανία) και υλοποιείται με τη συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας DAISSy του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» από την Ελλάδα, του φορέα Simbioza Genesis από τη Σλοβενία και του φορέα Stiftung Digitale Chancen από τη Γερμανία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + / KA2.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 17-18 Δεκεμβρίου 2018. Εκπρόσωποι των τεσσάρων εταίρων του έργου συμμετείχαν στη συνάντηση που φιλοξένησε η SDC. Υπό τη διαχείριση της συντονίστριας του έργου Laura Grineviciute από την RIAP, αρκετές εξομαλύνθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την εκτέλεση και το συντονισμό αυτού του πολυεθνικού έργου.
Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης ξεκίνησε με την παρουσίαση της εμπειρίας των εταίρων και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των ΤΠΕ και της διαχείρισης έργων. Η δεύτερη ημέρα ήταν προσανατολισμένη στη λεπτομερή περιγραφή των δραστηριοτήτων όλων των πακέτων εργασίας του έργου, δίνοντας έμφαση στην εκπαιδευτική στρατηγική, το πρώτο αποτέλεσμα του έργου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αυτό το Μάιο.