Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) υλοποιεί με επιτυχία ως Έλληνας εταίρος, το Ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας για Βιώσιμη και Κυκλική Οικονομία /D eveloping Skills in Intellectual Property Rights Open Data for Sustainability and Circularity – (IPR4SC)», που σκοπεύει στη γεφύρωση του χάσματος στις δεξιότητες διαχείρισης θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (Intellectual Property-IP), οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που διαμορφώνουν το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των δεξιοτήτων “IP για επιχειρήσεις”, εμπλουτισμένων με γνώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά εφευρετών/εφευρετριών και επιχειρηματιών να ανθίσουν, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Η DAISSy-ΕΑΠ ως μέλος της κοινοπραξίας του IPR4SC, ενός – πολυδιάστατου πανευρωπαϊκού εταιρικού σχήματος Πανεπιστημίων, ιδρυμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) καθώς και φορέων τεχνολογίας συνέβαλε καθοριστικά σε όλα τα παραδοτέα του έργου. Έμφαση δίνεται στη συμβολή της Ερευνητικής Ομάδας ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου IPR4SC, που περιλαμβάνει τρεις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και συγκεκριμένα:
- Το μάθημα IPR4Data, που ενσωματώνει την πνευματική ιδιοκτησία και τη χρήση ανοιχτών δεδομένων για πράσινες επιχειρήσεις.
- Το μάθημα I2P4Green, που βοηθά τους εκπαιδευόμενους/τις εκπαιδευόμενες να μετατρέπουν την καινοτομία σε βιώσιμη οικονομική αξία, μέσω της διασφάλισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP).
- Το μάθημα Co-Design Jam, μια καινοτόμο, συνεργατική διαδικασία εκπαίδευσης βασισμένη σε πραγματικές προκλήσεις επιχειρηματικών μοντέλων. Τα μαθήματα αυτά είναι ελεύθερης πρόσβασης και απευθύνονται τόσο σε κοινό της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕ) όσο και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).
Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου IPR4SC αναπτύχθηκε το IP Monitor, ένα καινοτόμο εργαλείο που συγκεντρώνει πάνω από πεντακόσιες (500) βάσεις δεδομένων, εγχειρίδια και πλατφόρμες σχετικές με την πνευματική ιδιοκτησία, με έμφαση στις εφευρέσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Το εργαλείο παρέχει καθοδήγηση στη λήψη αποφάσεων, παραδείγματα και πρόσβαση σε εθνικά μητρώα δικηγόρων IP, ενισχύοντας την προσβασιμότητα και εφαρμογή της σχετικής γνώσης.
Αναμφισβήτητα, το τελικό συνέδριο του έργου με τίτλο “IP in Motion”, σηματοδότησε την ολοκλήρωση του IPR4SC και έδωσε τη δυνατότητα διεξοδικής παρουσίασης του περιεχομένου του έργου και των πολύτιμων παραδοτέων του. Το συνέδριο διοργανώθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, στη Λιουμπλιάνα, της Σλοβενίας και κέρδισε το ενδιαφέρον άνω των εκατό (100) ειδικών και εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη. Αναλύθηκε η συνεισφορά του έργου και ο αντίκτυπός του και παράλληλα αναδείχτηκε η δύναμη της εκπαίδευσης ως μοχλού για την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης. Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον κ. Χρήστο Πιερρακέα Καθηγητή, Διευθυντή Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού στην ερευνητική ομάδα DAISSy-ΕΑΠ και τον κ. Δημήτριο Δημόπουλο, Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην DAISSy-ΕΑΠ, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες, στην ανταλλαγή απόψεων και στη διεξαγωγή συμπερασμάτων για τη συνολική πολύτιμη προσπάθεια και την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
Το έργο IPR4SC είχε τριετή διάρκεια και συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υλοποιήθηκε από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει δέκα (10) φορείς από έξι (6) Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Σλοβενία). Το έργο ένωσε Πανεπιστήμια και οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, με την Ερευνητική Ομάδα του ΕΑΠ ως Έλληνα εταίρο, και είχε ως βασικό σκοπό την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που γεφυρώνουν τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με τις πρακτικές της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
Είναι γεγονός, ότι η DAISSy-ΕΑΠ είναι υπερήφανη που αποτέλεσε μέρος της πρωτοβουλίας του IPR4SC, και συνέβαλε με την τεχνογνωσία της, στην πορεία μετάβασης της Ευρώπης σε μια πιο έξυπνη και πιο κυκλική καινοτόμο οικονομία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο IPR4SC καθώς κι άλλες δράσεις της DAISSy-ΕΑΠ:
- Ιστοσελίδες: http://daissy.eap.gr/en, https://www.ipr4sc.eu/main.php
- Facebook: @DAISSyResearchGroup, @IPR4SC
- LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/ https://www.linkedin.com/company/ipr4sc/?originalSubdomain=si
- Instagram: @daissy_researchgroup
- Email: info@daissy.eap.gr