logo-adedu-md

H Προσβάσιμη Ψηφιακή Εκπαίδευση στο κέντρο των εργασιών της DAISSy-ΕΑΠ

logo-adedu-mdΗ συμπερίληψη ατόμων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση λόγω λιγότερων ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών δυσκολιών, είναι ένα από τα βασικά σημεία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και συμπεριλαμβάνεται στους Ευρωπαϊκούς Πυλώνες Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπου αναφέρεται ότι, «κάθε άτομο έχει δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση» (Πυλώνες 1, 3 και 17 για την Ένταξη ατόμων με αναπηρίες). Επίσης συνάδει με την Ατζέντα 2030 του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής του Erasmus+ και πολλών άλλων Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όπως επίσης και με επιμέρους συναφείς ευρωπαϊκές κι εθνικές πολιτικές.

Οι νέες/ νέοι/ τα νέα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο και οι στατιστικές δείχνουν ότι λιγότερα άτομα με αναπηρίες ολοκληρώνουν σπουδές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πανδημία COVID-19 τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του θέματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης, συνήθως το συγκεκριμένο θέμα τίθεται αναφορικά με παιδιά, δηλαδή για την υποστήριξη των σχολείων και των δασκάλων στη συμπερίληψη μαθητών/ μαθητριών με αναπηρίες, και σπανιότερα εντοπίζονται παρόμοιες πρωτοβουλίες και ειδικά προγράμματα υποστήριξης και εκπαίδευσης για ενήλικες μαθητές/ μαθήτριες.

Η υποστήριξη της ένταξης μαθητριών/ μαθητών που επηρεάζονται από μαθησιακές δυσκολίες στην εκπαίδευση είναι ακόμη πιο περίπλοκη αλλά κι επιτακτική στη σημερινή φάση της ψηφιακής μετάβασης, οδηγώντας τη συζήτηση στην ανάγκη για προσβάσιμες πλατφόρμες και περιεχόμενο, προσαρμοσμένες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, καθώς και ανάλογες ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών.

Στην παραπάνω βάση αναπτύχθηκε το «Accessible Digital EDUcation (ADEDU) – Προσβάσιμη Ψηφιακή Εκπαίδευση», το οποίο είναι ένα έργο Erasmus+ που συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (European Education and Culture Executive Agency) κι έχει διάρκεια τριάντα (30) μήνες, από 01.01.2024 μέχρι 30.06.2026. Η κοινοπραξία του ADEDU περιλαμβάνει συνολικά πέντε (5) φορείς από τρεις (3) χώρες, με Συντονιστή την  «ALL DIGITAL» (Βέλγιο), κι εταίρους το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες -European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD)» (Βέλγιο), το «Media Education Centre (MEC)» (Σερβία), την ΑΜΚΕ «ΙΑΣΙΣ» και το «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Ερευνητική Ομάδα DAISSy» (Ελλάδα).

Συγκεκριμένα, το έργο ADEDU στοχεύει στη μείωση των εμποδίων για την ενεργό συμμετοχή όλων, χωρίς διακρίσεις, στην εκπαιδευτική διαδικασία και τελικά στην κοινωνία, και στην αντιμετώπιση του κενού ψηφιακών δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδευτικοί και εκπαιδεύτριες/ εκπαιδευτές θα αξιοποιήσουν τα επιμέρους στοιχεία του έργου, όπως είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι δραστηριότητες ανάπτυξης, η μάθηση από συνομηλίκους, η δικτύωση, οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα συμπεριληπτικά περιβάλλοντα επικοινωνίας και ψηφιακής μάθησης, που διευκολύνουν την καινοτομία και την ένταξη σε οποιοδήποτε στάδιο της μαθησιακής διαδικασίας και σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.

H Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ συμμετέχει στην πλειονότητα των δράσεων και παραδοτέων του έργου. Με βάση την τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη εμπειρία της, η DAISSy έχει την ευθύνη του πακέτου εργασίας που αφορά στην κατανόηση των μαθησιακών δυσκολιών, τη χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευτικών, την ανάπτυξη μαθήματος καθώς και την αξιολόγηση της προσβασιμότητας του ψηφιακού περιβάλλοντος ALL DIGITAL Academy (ADA) για συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες με μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, η Ερευνητική Ομάδα είναι αρμόδια για, τις εργασίες Διασφάλισης Ποιότητας, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας του έργου καθώς και της διαδικτυακής πλατφόρμας ADEDU η οποία σύντομα θα φιλοξενήσει το αντίστοιχο Μάθημα και στην οποία η Ερευνητική Ομάδα θα παρέχει συνεχή τεχνική υποστήριξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ADEDU καθώς και άλλα έργα και δράσεις της DAISSy-ΕΑΠ:

  • Ιστοσελίδες: http://daissy.eap.gr/ και  https://ad-edu.eu/
  • Facebook : @DAISSyResearchGroup
  • Linkedin : https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
  • Χ : https://twitter.com/daissy_research
  • Instagram : @daissy_researchgroup
  • Email : info@daissy.eap.gr

 

Posted in News & Events and tagged .