STEAMbrace-p-4

Η DAISSy-ΕΑΠ συμμετείχε στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Science, Technology, Engineering, Art and Math

H Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συμμετείχε στο 1ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο STEAM, που πραγματοποιήθηκε από τις 03 έως τις 05 Φεβρουαρίου 2025 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Το Συνέδριο αποτέλεσε μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη στην προώθηση της εκπαίδευσης STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathmatics – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά) μέσω της συνεργασίας, της καινοτομίας και της συμπερίληψης. Διοργανώθηκε από το έργο STEAMbrace και συγκέντρωσε περισσότερους από εκατό πενήντα (150) εκπαιδευτικούς, ερευνήτριες κι ερευνητές, φοιτήτριες και φοιτητές, υπεύθυνους κι υπεύθυνες χάραξης πολιτικής και ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας από όλη την Ευρώπη, με σκοπό την εξερεύνηση καινοτόμων μεθοδολογιών, τη συμμετοχή σε διαδραστικά εργαστήρια και τη συζήτηση θεμάτων, ισότητας των φύλων, διαφορετικότητας και συμπερίληψης στην εκπαίδευση και τις σταδιοδρομίες STEAM.

Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στην προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στους τομείς STEAM, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών και την υποστήριξη υποεκπροσωπούμενων ομάδων. Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες συνέβαλαν σε σημαντικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες με στόχο τη μετατροπή της εκπαίδευσης STEAM σε έναν πιο συμπεριληπτικό και επιδραστικό κλάδο.

Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy παρουσίασε δύο αφίσες, σχετικά με τα έργα SpicE και The SEER. Ο Καθηγητής του ΕΑΠ, κος Αχιλλέας Καμέας, Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy, προσκλήθηκε να παρουσιάσει μια συνολική προσέγγιση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών STEAM και να συμμετάσχει σε πάνελ συζήτησης για το θέμα της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση και τις σταδιοδρομίες STEAM. Ο κος Καμέας παρουσίασε τις δραστηριότητες της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy στα έργα SpicE και The SEER, περιλαμβανομένων των πλαισίων δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών STEAM, των MOOCs και των εκπαιδευτικών μαθημάτων, καθώς και του προσχεδίου για την οδικό χάρτη προς μια ευρωπαϊκή πολιτική εκπαίδευσης STEAM.

Ο κος Καμέας επεσήμανε τη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση STEAM, μέσω της ευαισθητοποίησης, της αλλαγής νοοτροπιών, της προσφοράς κινήτρων και της λήψης όλων των κατάλληλων μέτρων. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η επίτευξη του υψηλότερου δυνατού βαθμού ενσωμάτωσης στην εκπαίδευση και τις σταδιοδρομίες STEAM είναι καθοριστική για το μέλλον και όλοι οι απαραίτητοι πόροι πρέπει να διατεθούν για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Εκτός από πολλές πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και πάνελ για θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση STEAM, το Συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχουσες κι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία και να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εκπαίδευσης STEAM. Ο Αχιλλέας, μαζί με συναδέλφισσες και συναδέλφους του, πέρασε υπέροχα δημιουργώντας φωτεινούς σελιδοδείκτες και ρουκέτες με βάση το ανθρακούχο νερό!

STEAMbrace-p-4 STEAMbrace-p-3 STEAMbrace-p-2 STEAMbrace-p-1

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με έργα κι άλλες δράσεις της DAISSy-ΕΑΠ:

Posted in News & Events.