Η Ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συμμετείχε στις εργασίες της 17ης ALL DIGITAL Summit 2024, η οποία έλαβε χώρα στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 15, 16 και 17 Οκτωβρίου 2024. Η ALL DIGITAL Summit αποτελεί διεθνή εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον Ευρωπαϊκό φορέα ALL DIGITAL (AD), ένα πρωτοπόρο πανευρωπαϊκό Δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο εκπροσωπεί οργανισμούς-μέλη από όλη την Ευρώπη. Το Δίκτυο της AD συνεργάζεται με 25.000 κέντρα ανάπτυξης ψηφιακών ικανοτήτων με στόχο να εξασφαλίσει πως κάθε Ευρωπαία/ Ευρωπαίος μπορεί να εκμεταλλευτεί τα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ερευνητική ομάδα DAISSy αποτελεί μέλος του δικτύου από το 2016.
Το θέμα της 17ης AD Summit 2024 ήταν «Engaged Digital Citizenship: Connections for an informed and conscious society». Το πρόγραμμα περιλάμβανε προσκεκλημένες ομιλίες, πάνελ, εργαστήρια και ενημερωτικές συνεδρίες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 400 συμμετέχουσες/ συμμετέχοντες, εκπρόσωποι άνω των 100 φορέων από περισσότερες από 30 χώρες, που παρακολούθησαν τις εργασίες από κοντά, και ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μέσω απευθείας διαδικτυακών μεταδόσεων. Η καινοτομία του φετινού AD Summit ήταν το «Ψηφιακό Χωριό-Digital Village», ένας ανοικτός χώρος που φιλοξένησε εκθέτες και κατασκευαστές φορείς κι είχε οργανωθεί σε 4 κύρια τετράγωνα, τα οποία αντανακλούσαν τις 4 θεματικές της Summit, η καθεμία εστιάζοντας σε μια ξεχωριστή πτυχή της ενεργής ψηφιακής ιθαγένειας:
- Προώθηση μιας Ψηφιακής Κοινωνίας,
- Εκπαίδευση σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα, τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη,
- Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Δικαιώματα, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Ευημερία: Κατευθυντήριες Αρχές Πολιτικής, και
- Ενδυνάμωση της Ψηφιακής Κοινωνικής Καινοτομίας.
Ο Καθηγητής του ΕΑΠ, Αχιλλέας Καμέας, Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy, προήδρευσε της οργανωτικής επιτροπής του Summit και, με την ενίσχυση της κας Φοίβης Καμέα, ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ψηφιακού Χωριού. Μαζί με εκπρόσωπο του Δήμου της Μαδρίτης, εγκαινίασε το Ψηφιακό Χωριό, και του απονεμήθηκε η τιμή να είναι ο πρώτος Δήμαρχος του!
H DAISSy-EAΠ «κατοίκησε» το Ψηφιακό Χωριό με δύο περίπτερα, σε δύο διαφορετικές «γειτονιές», συγκεκριμένα τις: «Ισότητα, Διαφορετικότητα και Ένταξη» και «Ενδυνάμωση της Ψηφιακής Κοινωνικής Καινοτομίας». Ο Δρ. Θεόδωρος Παναγιωτακόπουλος, η κα Ελένη Γεωργακάκου και η κα Ιωάννα Μαρίνη, μέλη της Ομάδας, παρουσίασαν τα πολυάριθμα σχετικά έργα, που έχει υλοποιήσει η DAISSy-ΕΑΠ όλα αυτά τα χρόνια, και τα αποτελέσματά τους.
Επιπλέον, η DAISSy-ΕΑΠ συμμετείχε:
- Στο πάνελ εμπειρογνωμόνων: «ALL DIGITAL Academy Panel – Integrating emerging technology in Education», στο οποίο ο Καθ. Αχιλλέας Καμέας παρουσίασε το Ανοικτό Μαζικό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) που ανέπτυξαν μέλη της DAISSy-ΕΑΠ στο πλαίσιο του έργου «ADA – All Digital Academy» και συζήτησε για το μέλλον της Εκπαίδευσης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI),
- Στο Εργαστήριο (Workshop) «The ALL DIGITAL Academy: AI, IoT and GenAIEdu courses», στο οποίο ο Δρ. Θεόδωρος Παναγιωτακόπουλος, Υπεύθυνος Διαχείρισης έργων και Ερευνητής της DAISSy-ΕΑΠ, παρουσίασε λεπτομερειακά την πιλοτική υλοποίηση και τα αποτελέσματα επίσης του MOOC που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου All Digital Academy αναφορικά με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
- Στο πρόγραμμα Ομιλιών Αστραπή (Lighting Talks), στο πλαίσιο του οποίου έλαβαν χώρα 3 ομιλίες και συγκεκριμένα:
- Ο Καθ. Αχιλλέας Καμέας έκανε δύο εισηγήσεις με θέμα: «Προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας μέσω της συμπεριληπτικής επιχειρηματικότητας» και «Συμπεριληπτικό πλαίσιο ικανοτήτων εκπαιδευτών STEAM», στις οποίες παρουσίασε μερικά από τα αποτελέσματα των έργων Reinser και Spice, και
- Η κα Ελένη Γεωργακάκου, Υπεύθυνη Διαχείρισης έργων και Ερευνήτρια του ΕΑΠ-DAISSy, έκανε την εισήγηση με θέμα «Αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους μέσω ενός διαδικτυακού παιχνιδιού», στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου LEAD Online και συζήτησε περαιτέρω για τη χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία.
Συνολικά, η συμμετοχή της DAISSy-ΕΑΠ στο 17ο ALL DIGITAL Summit ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Όχι μόνο η Ερευνητική Ομάδα DAISSy, αλλά και το ΕΑΠ προωθήθηκαν σε όλα τα συμμετέχοντα άτομα και ενδιαφερόμενα μέρη, ιδιαίτερα μέσω και της μεγάλης επιτυχίας του Ψηφιακού Χωριού. Επιπλέον, τα μέλη του ΕΑΠ-DAISSy είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν συναδέλφους τους – άλλα μέλη της AD και να αναπτύξουν συνεργασίες. Στο τέλος της εκδήλωσης, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συνεργασίας για τη διοργάνωση του Summit, ο Καθ. Αχιλλέας Καμέας απένειμε τιμητικό δώρο στον Víctor Hugo Martínez Buixeda, Γενικό Διευθυντή του Fundación Esplai, ενός μεγάλου ισπανικού δικτύου φορέων του τρίτου τομέα.
Στο AD Summit 2024 συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπεύθυνες/ Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενδιαφερόμενοι φορείς ψηφιακής εκπαίδευσης, εκπαιδευτές/ εκπαιδεύτριες και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίες/ οποίοι συμμετείχαν ενεργά και συνεισέφεραν σε, εμπειρία, ιδέες, εργαλεία και πολιτικές. Τα κύρια ευρήματα και τα αποτελέσματά του Summit συνοψίζονται στην έκθεση-white paper «Στόχοι και συστάσεις για Ενεργή Ψηφιακή Ιθαγένεια- Goals and recommendations for Engaged Digital Citizenship», η οποία θα παρουσιαστεί στα μέλη του δικτύου ALL DIGITAL, στελέχη της ΕΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και μέρη σε μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για την 17η ALL DIGITAL Summit 2024, όπως και τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες, μπορείτε να βρείτε στο https://all-digital.org/all-digital-summit-2024/.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τα έργα της DAISSy:
- Ιστοσελίδα : http://daissy.eap.gr/en
- Facebook : @DAISSyResearchGroup
- Linkedin : https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
- Χ (Twitter) : https://twitter.com/daissy_research
- Instagram : @daissy_researchgroup
- Email : info@daissy.eap.gr