Στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2022, η κοινοπραξία DELTA συμμετείχε δια ζώσης, στην έκτη διακρατική συνάντηση του έργου στο Μπρνο της Τσεχίας και φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας, Πανεπιστήμιο του Masaryk (εταίρος του έργου).
Το έργο DELTA – Digital Excavation through Learning and Training in Archaeology, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ / KA2 / Στρατηγικές Συνεργασίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το έργο συντονίζεται από την ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και υλοποιείται από μια κοινοπραξία τεσσάρων εταίρων – Πανεπιστήμια από τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία). Το Πρόγραμμα DELTA έχει ως στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός μαθήματος που συνδυάζει τον φυσικό χώρο μιας αρχαιολογικής ανασκαφής με τον ψηφιακό χώρο της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Με αυτό το μάθημα, οι φοιτητές Αρχαιολογίας θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και ιδιαίτερα να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες για τον 21ο αιώνα.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια επισκόπηση του έργου και της προόδου του από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η κοινοπραξία αποφάσισε να παρέχει και φέτος το διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «Ψηφιακή Ανασκαφή», προσελκύοντας 580 μαθητές. Το μάθημα θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου 2022. Το ΕΑΠ, ο φορέας που συντονίζει το Πνευματικό Προϊόν II, παρουσίασε την πρόοδο του MOOC 2022, τα πρώτα αποτελέσματα στη βαθμολογία, καθώς και άλλα σημεία που αξίζουν προσοχής στη διδασκαλία/συντονισμο στην πλατφόρμα. Όλοι οι εταίροι ως συντονιστές της Θεματικής τους Ενότητας (Module) παρουσίασαν την κατάσταση προόδου τους στη μετάφραση που πραγματοποιείται σε κάθε ενότητα (IO2/A3). Το Πανεπιστήμιο Masaryk παρουσίασε τα στάδια οριστικοποίησης στο Εγχειρίδιο διδασκαλίας(Teaching Handbook) DELTA (IO1/A3) και στο έγγραφο συστάσεων πολιτικής (Policy recommendations document) (IO1/A5). Η δεύτερη ημέρα της δια ζώσης συνάντησης περιελάμβανε εξίσου σημαντικές παρουσιάσεις, σχετικά με τη διοργάνωση της Τελικής διεθνικής συνάντησης στην Αθήνα (2 και 3 Ιουνίου 2022) την οποία θα φιλοξενήσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και τον προγραμματισμό του Τελικού Συνεδρίου στην Αθήνα (4 Ιουνίου 2022) που θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με την ενεργή συμμετοχή και συμβολή όλων των εταίρων. Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου αναφορικά με σημαντικές πτυχές όπως η πολιτική επικοινωνίας/διάδοσης, τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου DELTA.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο DELTA και άλλες δράσεις της ερευνητικής ομάδας DAISSy – ΕΑΠ:
- Ιστοσελίδα : http://www.project-delta.eu/ – http://daissy.eap.gr
- Facebook : @projectdeltaeu – @DAISSyResearchGroup
- Twitter : @deltaprojecteu – @daissy_research
- Email : info@daissy.eap.gr