To Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Μπολόνια (Ιταλία), με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Antonella Coralini και με τη συνεργασία των αστικών Μουσείων της Μόντενα και της Εμίλια Ρομάνια, διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά, Θερινό Σχολείο με τίτλο «Επιμελητής/Επιμελήτρια Ψηφιακής Συλλογής για την Αρχαιολογία (Digital Collection Curator for Archaeology)». Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «DIGITARCH: Digital Collection Curator for Archaeology» και διοργανώνεται στην Μπολόνια.
Ειδικότερα, το Θερινό Σχολείο έχει συνολική διάρκεια ενενήντα (90) ώρες, πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 και περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια και πρακτικές δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχει μια υψηλού επιπέδου και μοναδική διεθνή κατάρτιση, με στόχο την εφαρμογή στην πράξη των ψηφιακών και τεχνολογικών ικανοτήτων των φοιτητών/φοιτητριών και των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αρχαιολογίας, σύμφωνα με το επαγγελματικό προφίλ του/της Επιμελητή/Επιμελήτριας Ψηφιακής Συλλογής.
Το Θερινό Σχολείο διεξάγεται δια ζώσης στην Αγγλική γλώσσα και παρέχει έξι (6) Πανεπιστημιακές μονάδες (CFU). Στόχος είναι να εκπαιδεύσει εξειδικευμένες/εξειδικευμένους επαγγελματίες στον τομέα των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, ικανές/ικανούς να διαχειριστούν όλες τις φάσεις των διαδικασιών δημιουργίας και χρήσης ψηφιακών συλλογών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, από τη συλλογή δεδομένων στο πεδίο, μέχρι την αξιοποίησή τους στα μουσεία.
Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συμμετέχει στο έργο ως Έλληνας εταίρος και θα εκπροσωπηθεί στο Θερινό Σχολείο από τον κ.Αχιλλέα Καμέα, Καθηγητή του ΕΑΠ, Διευθυντή της DAISSy και την κ.Παναγιώτα Πολυμεροπούλου, Ερευνήτρια της DAISSy, μέλος της ομάδας έργου, που θα πραγματοποιήσουν δύο διαλέξεις, δια ζώσης.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο και τα δίδακτρα, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου: https://site.unibo.it/digitarch/en.
Το έργο DIGITARCH είναι διετές, αφορά στην προηγμένη κατάρτιση στον τεχνολογικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα για έναν ελκυστικό Ευρωπαϊκό τομέα γνώσης και συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Emilia-Romagna (απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπ΄αριθ. 1625/2021). Υλοποιείται από κοινοπραξία φορέων σε δύο χώρες (Ιταλία, Ελλάδα), με Συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και εταίρους το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Ερευνητική Ομάδα DAISSy-ΕΑΠ, την εταιρεία Melting Pro, το Δήμο της Μόντενα και τα αστικά Μουσεία της Μόντενα και της Εμίλια Ρομάνια.
Διαβάστε: Manifesto DIGITARCH 2023 (ENG)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το DIGITARCH καθώς κι άλλες δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy:
- Website : http://daissy.eap.gr/en και https://site.unibo.it/digitarch/en
- Facebook : @DAISSyResearchGroup
- Linkedin : https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
- Twitter : https://twitter.com/daissy_research
- Instagram: @daissy_researchgroup
- Email : info@daissy.eap.gr