lead-online-logo

Ενημερωτική εκδήλωση «#Hate Out!: Χτίζοντας κοινωνική ανθεκτικότητα ενάντια στο διαδικτυακό μίσος» από την DAISSy-ΕΑΠ, στο πλαίσιο του έργου LEAD-Online

lead-online-logoΗ Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «#Hate Out!: Χτίζοντας κοινωνική ανθεκτικότητα ενάντια στο διαδικτυακό μίσος», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LEAD-Online: Learn, Engage, Act: Digital Tools to Prevent and Counter Hate Speech Online,  που υλοποιείται από την DAISSy-ΕΑΠ ως Έλληνας εταίρος. Η δράση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 09.00’, στα Ιωάννινα (Σκηνή 125- Θεατρική Συμπαιγνία, Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, εντός ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. 124/125).

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, δημοσιογράφους, ακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οποιοδήποτε άτομο ή φορέα επιθυμεί και δύναται να λάβει ενεργό ρόλο στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Πραγματεύεται τη ρητορική μίσους ως κοινωνικό φαινόμενο και τους τρόπους αντιμετώπισης της στη διαδικτυακή εκδοχή της.

Για το σκοπό αυτό, η εκδήλωση εστιάζει στην παρουσίαση των καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων «Παιχνίδι Hate Out!» και «Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης Ρητορικής Μίσους», τα οποία έχουν αναπτυχθεί με ευθύνη της DAISSy-ΕΑΠ στο πλαίσιο του έργου LEAD-Online και αφορούν αφενός την αύξηση της επίγνωσης σε σχέση με το επίπεδο συνειδητής ή ασυνείδητης χρήσης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και αφετέρου την εκπαίδευση σε σχέση με τους τρόπους αναφοράς, αντιμετώπισης και στήριξης των θυμάτων.

Ειδικότερα:

  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοικτή προς όλες/όλους
  • Δεν απαιτείται προεγγραφή

Η εν λόγω δράση αποτελεί την τρίτη από τη σειρά εκδηλώσεων “LEAD-Online Talks”, που έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν τις/τους νέες/νέους, και όχι μόνο, σχετικά με το φαινόμενο της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι το έργο LEAD-Online θέτει το ζήτημα της ανάγκης ενδυνάμωσης της κριτικής σκέψης και των ψηφιακών δεξιοτήτων νέων ανθρώπων που φαίνεται να σχετίζονται αιτιακά με το χαμηλό επίπεδο αναφοράς αλλά και την «κανονικοποίηση» της Ρητορικής Μίσους στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το έργο έχει ως στόχο να ενδυναμώσει νέες/νέους, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές/ακτιβίστριες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να γίνουν ενεργοί φορείς αλλαγής στάσεων και συμπεριφορών. Αυτό θα επιτευχθεί με εκπαίδευση ως προς την αναγνώριση του λόγου μίσους, καθώς και υφερπουσών μορφών μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων και διακρίσεων. Μέσα από καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία θα έχουν τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουν, να αποκωδικοποιήσουν και συνακόλουθα να αντιμετωπίσουν τη Ρητορική Μίσους στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα θα διευρυνθούν οι δυνατότητές τους να συζητήσουν το φαινόμενο, προωθώντας στάσεις και συμπεριφορές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες.

Το έργο  LEAD-Online είναι διετές, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CERV της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από μια κοινοπραξία επτά (7) εταίρων που εκπροσωπούν επτά (7) ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Κύπρος, Ρουμανία, Κροατία), με την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ ως Έλληνας εταίρος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο LEAD-Online , καθώς κι άλλες δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy:

Posted in News & Events and tagged .