tourx-3rd

H Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ συμμετείχε στη 3η Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων (ΔΣΕ) του έργου TOUR-X

tourx-3rdΗ Ερευνητική Ομάδα DAISSy  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συμμετείχε στην Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων (ΔΣΕ) του Ευρωπαϊκού έργου “TOUR-X”, που έλαβε χώρα στις 21 και 22 Μαΐου 2024, από την “European Association of Institutes for Vocational Training (EVBB)”,  εταίρο του έργου, στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). Η DAISSy-ΕΑΠ εκπροσωπήθηκε στη ΔΣΕ από τον Αχιλλέα Καμέα, Καθηγητή του ΕΑΠ και Διευθυντή της DAISSy, καθώς και από την Παναγιώτα Πολυμεροπούλου, Ανώτερη Ερευνήτρια της DAISSy.

Η ΔΣΕ παρείχε μια ευνοϊκή βάση για τη συζήτηση σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες καθώς και τις δραστηριότητες που προβλέπονται σε όλα τα πακέτα εργασίας (WPs) του έργου, δίνοντας έμφαση σε κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας. Πιο συγκεκριμένα, η DAISSy-ΕΑΠ, ως ένας από τους πέντε Έλληνες εταίρους του έργου, είναι επικεφαλής των εργασιών για την ανάπτυξη του εργαλείου «Quality Box» που σχετίζεται με την αύξηση της ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), μέσω βρόχων ανατροφοδότησης και συστημάτων παρακολούθησης αποφοίτων. Επίσης, έχει την ευθύνη για τη δημιουργία και συντήρηση του συστήματος «Watch Tower» αναφορικά με τις ανάγκες σε περιφερειακό επίπεδο ως προς τις δεξιότητες στον τομέα του Τουρισμού.

Επίσης, η Ερευνητική Ομάδα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα παραδοτέα του TOUR-X, έχει την ευθύνη των δραστηριοτήτων του έργου στην Ελλάδα, και ως μέλος του Ελληνικού Τριγώνου Γνώσης (Greek Knowledge Triangle) ηγείται της ανάπτυξης της εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (Massive Open Online Course-MOOC), καθώς και της ανάπτυξης και συντήρησης του Συστήματος Παρακολούθησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών/Φοιτητριών Τουρισμού (Graduate Students’ Tracking System-GSTS).

Ειδικότερα αναφορικά με την 3η ΔΣΕ, η Παναγιώτα Πολυμεροπούλου, Ανώτερη Ερευνήτρια της DAISSy, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του εργαλείου «Quality Box» για την αύξηση της ποιότητας στην ΕΕΚ μέσω βρόχων ανατροφοδότησης και ανάπτυξης συστημάτων παρακολούθησης αποφοίτων, καθώς και τη διαδικτυακή πλατφόρμα του συστήματος GSTS , επισημαίνοντας τα ορόσημα και τις ειδικές δράσεις των εμπλεκομένων εταίρων, που είναι καθοριστικά για την επίτευξη των βασικών δεικτών του έργου. Σημειώνεται, ότι ο κύριος σκοπός του συστήματος GSTS του έργου TOUR-X είναι η συλλογή ανατροφοδότησης από τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), τους/τις αποφοίτους καθώς και τους/τις τελειόφοιτους προπτυχιακούς/προπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες. Το σύστημα αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των παρόχων εκπαίδευσης και των εργοδοτών και την υποστήριξη της συνεχούς βελτίωσης των προγραμμάτων κατάρτισης και των υπηρεσιών, στον τομέα του τουρισμού.

Το έργο TOUR-X έχει τετραετή διάρκεια (Ιούνιος 2022-Μάιος 2026), συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σκοπεύει να δημιουργήσει Αριστεία στον Τουρισμό μέσω μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω, όπου οι πάροχοι εκπαίδευσης, εταίροι της κοινοπραξίας, θα ενισχύσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζουν την παροχή δεξιοτήτων στις διαρκώς μεταβαλλόμενες σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες. Πρόκειται για ένα έργο Κέντρου Επαγγελματικής Αριστείας (Center of Vocational Excellence-COVE) για την Τουριστική Βιομηχανία, το οποίο συγκεντρώνει είκοσι τρεις (23) έμπειρους εταίρους, οι οποίοι εκπροσωπούν τους σημαντικότερους παρόχους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τον τομέα του Τουρισμού, καθώς και Περιφερειακές Αρχές από έξι (6) Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία) και την Κίνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο TOUR-X καθώς κι άλλες δράσεις της DAISSy-ΕΑΠ:

Posted in News & Events and tagged .