angel-3

Συμμετοχή της DAISSy-ΕΑΠ στο διεθνές συνέδριο και την τελική Διακρατική Συνάντηση Εταίρων για την ολοκλήρωση του έργου ANGEL

Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο και την τελική Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων (ΔΣΕ) του Ευρωπαϊκού έργου ASEAN Network for Green Entrepreneurship and Leadership – ANGEL, που σηματοδότησαν την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Έλαβαν χώρα στις 10-14 Ιουνίου 2024 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και διοργανώθηκαν από το Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Συντονιστή-εταίρο του έργου. Η DAISSy-ΕΑΠ, Έλληνας εταίρος του ANGEL, συμμετείχε ενεργά στις εν λόγω δράσεις και εκπροσωπήθηκε από τον Αχιλλέα Καμέα, Καθηγητή ΕΑΠ και Διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας, και τον Υπεύθυνο Διαχείρισης του έργου, κ. Κωνσταντίνο Πότση.

Συγκεκριμένα, στις 10-12 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο του έργου, που επικεντρώθηκε στην πράσινη επιχειρηματικότητα και ηγεσία, φέρνοντας σε επαφή διεθνείς εταίρους για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Συγκέντρωσε άνω των 200 συνέδρων, που πέραν των εταίρων του έργου ANGEL, περιλάμβανε φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές/ερευνήτριες διανοούμενους, επαγγελματίες, εκπροσώπους της βιομηχανίας, ακαδημαϊκούς. Κέρδισε το ενδιαφέρον τους μέσα από εποικοδομητικές συνεδρίες, μελέτες περιπτώσεων και ευκαιρίες δικτύωσης.

Την τελετή έναρξης του διεθνούς συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Timo Goosman, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μαλαισία και η ανώτατη διοίκηση του UTM. Μεταξύ των σημαντικότερων στιγμών ήταν η κεντρική συνεδρία, η οποία έφερε με επιτυχία σε επαφή ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, ΜΚΟ και γνωστές τοπικές προσωπικότητες, όπως ο κ. Datuk Izham Ismail, Διευθύνων Σύμβουλος της Malaysia Airlines (MAS), ο οποίος κέντρισε την προσοχή καθώς μοιράστηκε την εμπειρία του ως προς την μετατροπή της MAS σε κερδοφόρα εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου διοργανώθηκαν ποικίλες δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών καθώς και εργαστήρια με επικεφαλής εμπειρογνώμονες. Έμφαση δίνεται στο διαγωνισμό καινοτομίας ANGEL, όπου επιχειρηματικές ιδέες που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία παρουσιάστηκαν από ομάδες φοιτητών/φοιτητριών  προερχόμενες από τα συμμετέχοντα, στο έργο ANGEL, Πανεπιστήμια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η DAISSy-ΕΑΠ συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού καινοτομίας, εκπροσωπούμενη από τον κ. Κωνσταντίνο Πότση.

Τη λήξη του συνεδρίου στις 12 Ιουνίου 2024, σήμανε ειδική τελετή απονομής βραβείων στις νικήτριες ιδέες του διαγωνισμού καινοτομίας και στις καλύτερες ερευνητικές εργασίες, καθώς και απόδοσης φόρων τιμής στους εταίρους του έργου.

Στις 13 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελική Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων (ΔΣΕ) του έργου ANGEL, όπου δόθηκε η δυνατότητα συζήτησης σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών, την ολοκλήρωση των παραδοτέων, την επίτευξη των δεικτών και την ολοκλήρωση της τελικής έκθεσης αποτελεσμάτων του έργου. Έμφαση δίνεται στην ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικτυακής πλατφόρμας του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «DEVELOPING AN ENTREPRENEURIAL MINDSET» του έργου ANGEL, που αποτελεί ορόσημο ως προς τα παραδοτέα του και είναι πλέον διαθέσιμο, δωρεάν, προς όλους/όλες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και έγινε κοινά αποδεκτό πως το έργο  ANGEL οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, με επιτυχία.

Εκ μέρους της DAISSy-ΕΑΠ και σε αναγνώριση της φιλοξενίας των τοπικών διοργανωτών, ο Καθηγητής Αχιλλέας Καμέας προσέφερε αναμνηστικά δώρα στις εκπροσώπους των τριών Πανεπιστημίων που φιλοξένησαν τις εργασίες του ANGEL, συγκεκριμένα στην Καθηγήτρια Rosmini Omar από το Universiti Teknologi Malaysia (Συντονιστής του έργου), στην Καθηγήτρια Hazriah Hasan από το Universiti Malaysia Kelantan και στην Καθηγήτρια Siti Sarah Omar από το Universiti Tun Hussein Onn, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας με το ΕΑΠ  για την υλοποίηση από κοινού πρωτοβουλιών, στο άμεσο μέλλον.

Οι εργασίες της ΔΣΕ ολοκληρώθηκαν στις 14 Ιουνίου 2024, με την πραγματοποίηση επίσκεψης πεδίου σε τοπικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές, κι αποτελούν παραδείγματα καλών πρακτικών, με δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών.

Βασικός σκοπός του έργου ANGEL είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων ικανοτήτων σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την εξισορρόπηση της εν δυνάμει υψηλής οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας με την πράσινη γνώση, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, τα παγιωμένα ζητήματα και τις προκλήσεις της φτώχειας, του ψηφιακού χάσματος και των κενών ηγεσίας.

Το ANGEL είναι τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και συγκεκριμένα τη Δράση «ΚΑ2- Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών – Ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Υλοποιείται από κοινοπραξία δεκαπέντε (15) εταίρων που εκπροσωπούν δύο (2) ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος) και πέντε (5) χώρες της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (Μαλαισία, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ). Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ είναι  Έλληνας εταίρος και συμμετέχει σε όλα τα παραδοτέα του έργου.

angel-3 angel-2 angel-1

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ANGEL, καθώς κι άλλες δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy:

Posted in News & Events and tagged .