winbiz-1

Ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και αποτελέσματα του επιχειρηματικού διαγωνισμού του έργου WINBIZ, από την DAISSy-ΕΑΠ!

logo-winbizΜετά από μια περίοδο 4 μηνών, 115 ωρών ασύγχρονης και 35 ωρών σύγχρονης εκπαίδευσης, το ταξίδι του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού έργου WINBIZ: Women’s Innovative Business Incubation Zone, ολοκληρώθηκε για τις 67 συμμετέχουσες μετανάστριες, που διαβιούν στην Ελλάδα, μία από τις έξι (6) χώρες-εταίρους του έργου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Γερμανία)! Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτέλεσε μέρος των παραδοτέων του WINBIZ, που υλοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ως Έλληνα εταίρο.

Επιστέγασμα της ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτέλεσε ο επιχειρηματικός διαγωνισμός στον οποίο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσες εκπαιδευόμενες το επιθυμούσαν, στις χώρες-εταίρους.  Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο έργο WINBIZ στην Ελλάδα, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής των μεταναστριών και με την πολύμηνη υποστήριξή τους από τις εκπαιδεύτριες  Έλενα Τζαμουράνου, Μαρία Μπριτζιλάκη και Σοφία Μελισσουργού, οι διαγωνιζόμενες σχεδίασαν το επιχειρηματικό τους πλάνο και παρουσίασαν τις ιδέες τους, τη Δευτέρα 20 Μαίου 2024, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom.

Οι δυσκολίες τους πολλές. Οι πολλαπλοί ρόλοι (μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης) και η στερεοτυπική αντιμετώπιση που έχουν βιώσει λόγω του μεταναστευτικού τους υποβάθρου, θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδρομής αυτής. Ωστόσο, οι ίδιες διέκριναν σε όλα τα «εμπόδια», επιχειρηματικές ευκαιρίες με πολλαπλά κοινωνικά οφέλη. Συγκεκριμένα, η Natalia, η Irina, η Sabrina, η Vilma, η Olesia, η Kira, η Ira και η Kletia μοιράστηκαν το επιχειρηματικό τους όραμα και τους τρόπους με τους οποίους αποσκοπούν να το μετατρέψουν σε μία καινοτόμο επιχείρηση με κοινωνικό πρόσημο, ενώπιον τριμελούς κριτικής επιτροπής, με εκπροσώπους από την DAISSy-ΕΑΠ, την InterMediaKT και την MOSAIC, ως εξής:

  • Adessa Zadia, Στέλεχος Εκπαίδευσης & Νεολαίας, InterMediaKT
  • Γιώργος Σάρλης, Συνιδρυτής της MOSAIC
  • Κωνσταντίνος Πότσης, Διαχειριστής έργων της DAISSy και Ιδρυτής της iNNOVact Business Consultants

Ακολούθως, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις επιχειρηματικές ιδέες, βάσει κριτηρίων αναφορικά με την Καινοτομία, την Εφικτότητα, την Πρόταση Αξίας, την Ανάλυση αγοράς στόχου, την Επεκτασιμότητα, τους Πόρους-Κατανομή Προϋπολογισμού, και τις Προοπτικές-Αντίκτυπό τους και ανέδειξε τις τρεις (3) νικητήριες ιδέες, αυτές της Vilma, της Ira και των Sabina & Irina.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι το «βραβείο» για τις νικήτριες είναι η συμμετοχή τους σε ειδικά σχεδιασμένο διακρατικό εργαστήριο επιχειρηματικής εκκόλαψης (WIZWomens Incubation Zone), το οποίο διοργανώνεται 3-9 Ιουλίου 2024,  στην Bevagna (Ιταλία). Σε αυτό συμμετέχουν επιπλέον δώδεκα (12) μετανάστριες από τις λοιπές πέντε χώρες-εταίρους του έργου WINBIZ, με σκοπό να λάβουν περαιτέρω επιχειρηματική υποστήριξη και καθοδήγηση όχι μόνο από επαγγελματίες-συμβούλους, αλλά και από μετανάστριες-πρότυπα, υπό το πρίσμα της επιτυχημένης επιχειρηματικής διαδρομής τους, στις χώρες διαμονής. Το εργαστήριο προγραμματίστηκε ώστε να συμπίπτει με το επιτυχημένο Social Ηackathon Umbria, κι έτσι να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό, και στις  μετανάστριες που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο του WINBIZ.

Η DAISSy-ΕΑΠ επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της ανωτέρω μακροσκελούς διαδρομής στο έργο WINBIZ, και ιδιαιτέρως τις συμμετέχουσες μετανάστριες καθώς και τους οργανισμούς InterMediaKT, MOSAIC, Dock και iNNOVact Business Consultants, για την στήριξη της συνολικής πρωτοβουλίας.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι το έργο WINBIZ αφορά στην επιχειρηματική εκπαίδευση και υποστήριξη μεταναστριών από χώρες εκτός Ε.Ε., με μεσαία-υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, με στόχο την απόκτηση και ανάπτυξη προσωπικών, οριζόντιων και εξειδικευμένων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την πλήρη ένταξη και επανένταξη τους στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, δημιουργώντας έτσι ευημερία τόσο για τις ίδιες όσο και για τη κοινωνία στην οποία ζουν.

Το έργο WINBIZ είναι ένα τριετές έργο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ και υλοποιείται από μια κοινοπραξία έξι (6) εταίρων που εκπροσωπούν έξι (6) ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Γερμανία), με την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ, ως εταίρο στην Ελλάδα.

 

winbiz-1

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο WINBIZ καθώς κι άλλες δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy:

Posted in News & Events and tagged .