idemo-logo

Εναρκτήρια Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων του έργου I-DEMO με συμμετοχή της DAISSy-ΕΑΠ

idemo-logoΗ Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συμμετείχε στην εναρκτήρια Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων (ΔΣΕ) του Ευρωπαϊκού έργου “I-DEMO: Innovating Destination Management through Game-based Tourism”, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Οκτωβρίου 2024 στην Πίζα, Ιταλίας.

Βασικός σκοπός του έργου I-DEMO είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του τουρισμού και ειδικότερα όσων εργάζονται σε Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών (Destination Management Organizations – DMOs), μέσα από την ενσωμάτωση μεθοδολογιών και εργαλείων βασισμένων στο παιχνίδι (game-based tourism). Κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού προφίλ, καθώς και η αξιοποίηση της δημιουργικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας και της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών προορισμών.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ΔΣΕ, η DAISSy-ΕΑΠ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους εταίρους της κοινοπραξίας του I-DEMO, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να σχεδιάσουν τις πρώτες δράσεις, όπως είναι η χαρτογράφηση ευρωπαϊκών καλών πρακτικών, η διαμόρφωση του επαγγελματικού προφίλ στον game-based τουρισμό, και η δημιουργία βασικών εργαλείων του έργου.

Επισημαίνεται, ότι μέσω του έργου I-DEMO θα αναπτυχθούν σημαντικά εργαλεία στον τομέα του τουρισμού με βάση το παιχνίδι, μεταξύ των οποίων είναι η χαρτογράφηση οπτικού-εικονικού τύπου («Visual Virtual Map») καθώς και η Ψηφιακή Εργαλειοθήκη I-DEMO, που θα περιλαμβάνουν καλές πρακτικές από τουριστικούς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το Hackathon, το οποίο θα διοργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα παρουσίασης καινοτόμων ιδεών στο εν λόγω αντικείμενο και αξιολόγησής τους.

Ειδικότερα, η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ συμμετέχει ενεργά σε όλα τα παραδοτέα του έργου, συμβάλλοντας στην ποιοτική υλοποίηση των πακέτων εργασίας.

Παράλληλα, έχει την ευθύνη για:

  • το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (Massive Open Online Course-MOOC) με θέμα “Game-based Tourism”, το οποίο θα διατίθεται ελεύθερα και στοχεύει στην απόκτηση και ενίσχυση σχετικών δεξιοτήτων από επαγγελματίες του τουρισμού·
  • τη διαμόρφωση του επαγγελματικού προφίλ για τον τομέα του τουρισμού που βασίζεται στο παιχνίδι·

Επιπλέον, η DAISSy-ΕΑΠ συμμετέχει στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και στις δράσεις διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Το έργο I-DEMO έχει διάρκεια τριάντα (30) μηνών (1.11.2024-30.4.2027) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δράση «KA220-VET – Συμπράξεις Συνεργασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (VET)». Υλοποιείται από κοινοπραξία επτά (7) εταίρων από έξι (6) ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία), με την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ, ως Έλληνα εταίρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο I-DEMO της DAISSy-ΕΑΠ:

Posted in News & Events and tagged .