Το σύνολο των εταίρων της κοινοπραξίας του έργου DELTA συμμετείχε στην τρίτη διακρατική συνάντηση του έργου. Λόγω της πανδημίας COVID-19, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Ματέρα της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε τελικά διαδικτυακά, την Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. Το έργο DELTA – Digital Excavation through Learning and Training in Archaeology χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/KA2/Strategic Partnerships for Higher Education. Συντονιστής του έργου είναι η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το έργο υλοποιείται από κοινοπραξία τεσσάρων εταίρων – Πανεπιστημίων από τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία).
Η συνάντηση ξεκίνησε με γενική επισκόπηση του έργου και των εργασιών που έχουν ξεκινήσει, είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν στο προσεχές διάστημα, από την ομάδα DAISSy, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Α. Καμέα, Καθηγητή ΕΑΠ και Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, την Π. Πολυμεροπούλου, ερευνήτρια και την Π. Ζαφειροπούλου, διαχειρίστρια. Η ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία της πρωτότυπης έρευνας που έλαβε χώρα διαδικτυακά από την κοινοπραξία του έργου τον Μάρτιο 2020 με τη μορφή ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε σε φοιτητές αρχαιολογίας, Καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και επαγγελματίες από το χώρο του Πολιτισμού και της Αρχαιολογίας, σε Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου DELTA.
Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι δράσεις που θα λάβουν χώρα στο Intellectual Output I (IO1) όπως η επικύρωση της μεθοδολογίας για τη σχεδίαση και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος DELTA, το οποίο θα συνδυάζει μικτή μάθηση (διαδικτυακή και δια ζώσης μάθηση στην τάξη) με κοινή ανασκαφή στον Μαραθώνα Αττικής. Επίσης, το Masaryk University παρουσίασε το προσχέδιο για το Εγχειρίδιο Μάθησης του μαθήματος ενώ το University of Basilicata τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευόμενων που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική δοκιμή του εκπαιδευτικού προγράμματος DELTA. Οι εταίροι παρουσίασαν, συζήτησαν ενδελεχώς και οριστικοποίησαν τη σχεδίαση των τεσσάρων βασικών μαθησιακών ενοτήτων (modules) που θα αναπτυχθούν στο εκπαιδευτικό μάθημα DELTA. Αυτές είναι:
- Digital Tools for Archaeological Practice/Excavation
- Documentation in situ and after excavation
- Digital Preservation of cultural heritage monuments and artifacts (3d representation and reconstruction)
- Open-Air Museums and Experimental Archaeology).
Η πρώτη ημέρα της συνάντησης έκλεισε με την παρουσίαση των διαχειριστικών και οικονομικών θεμάτων από την ομάδα DAISSy του ΕΑΠ με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου.
Η δεύτερη ημέρα της διαδικτυακής συνάντησης περιελάμβανε εξίσου σημαντικές παρουσιάσεις από τον συντονιστή φορέα, που αφορούσαν στο σχεδιασμό της πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί για την παροχή του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο του Intellectual Output II (ΙΟ2) καθώς και την επικοινωνιακή πολιτική για την αποτελεσματικότερη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και των παραδοτέων. Η συνάντηση έκλεισε με την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες και προθεσμίες ανά δραστηριότητα για την ομαλότερη υλοποίηση του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο DELTA και άλλες δράσεις της ερευνητικής ομάδας DAISSy:
- Website : http://www.project-delta.eu/ – http://daissy.eap.gr
- Facebook : @projectdeltaeu – @DAISSyResearchGroup
- Twitter : @deltaprojecteu – @daissy_research
- Email : info@daissy.eap.gr