Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ και η κοινοπραξία του έργου XENIA απευθύνουν το κοινό τους μήνυμα κατά της βίας στη βάση φύλου (GBV)

xenia-logoΗ Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ και η κοινοπραξία του ευρωπαϊκού έργου XENIA τιμούν τις δύο ημέρες που αφιερώνονται στον αγώνα κατά της βίας με βάση το φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, κάθε Νοέμβριο εορτάζεται στις 20 η TDoR – Ημέρα Μνήμης Transgender, η οποία μνημονεύει transgender άτομα που έχουν δολοφονηθεί και στις 25 η Διεθνής Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Είναι αυτές οι δύο ημέρες ενωμένες από ένα κοινό νήμα; Καταρχάς, ποιες γυναίκες περιλαμβάνονται (ή αποκλείονται) σε δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της βίας με βάση το φύλο; Ας λάβουμε υπόψη τη λέξη TRANS. Δεν είναι ουσιαστικό, αλλά επίθετο. Επομένως, όταν μιλάμε για γυναίκες, με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε για λευκές και έγχρωμες γυναίκες, γυναίκες με εξειδίκευση και γυναίκες με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει επίσης να μιλάμε για cisgender γυναίκες και για transgender γυναίκες.

Στις επίσημες στατιστικές για τη βία στη βάση φύλου (gender based violence – GBV), η μεταβλητή του φύλου εκφράζεται πάντα σε «αρσενικό» και «θηλυκό» γένος, αλλά τα transgender και μη-δυαδικά άτομα είναι αόρατα. Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ και το έργο Erasmus+ XENIA με τους 7 εταίρους του από 5 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, τιμούν όλα τα θύματα και τους επιζώντες της μισογυνιστικής και τρανσφοβικής βίας με βάση το φύλο και επισημαίνουν την κοινή αφετηρία αυτών των δύο εκφράσεων βίας που εντοπίζεται στον αρσενικό, σοβινιστικό, μισογυνιστικό και πατριαρχικό πολιτισμό.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του, το XENIA υποστηρίζει ότι τα εκπαιδευτικά εργαλεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της βίας με βάση το φύλο και την προώθηση μιας κουλτούρας που σέβεται τη διαφορετικότητα. Επίσης, υποστηρίζει τη σημασία της παραγωγής επιστημονικών γνώσεων και εμπειρικών στοιχείων επί του θέματος, με σκοπό την προάσπιση και τη διάθεση εργαλείων στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία συμπεριληπτικών πολιτικών κατά της βίας.

Για την πλήρη ανακοίνωση, δείτε την Ιστοσελίδα του έργου ΧΕΝΙΑ στη διεύθυνση εδώ.

Posted in News & Events and tagged .