logo-mica

Δελτίο Τύπου του έργου MICA

logo-micaΗ ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (http://daissy.eap.gr/en/) συμμετέχει στις δραστηριότητες του έργου με τίτλο «MU.SA International Community Activators – MICA», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027.  Το έργο MICA (διάρκειας 12 μηνών) στοχεύει στη δημιουργία μιας πρακτικής κοινότητας προσωπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης για τους επαγγελματίες της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μουσείων. Έως σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς τα τρία πρώτα από τα πέντε Work Cafés στο πλαίσιο του έργου MICA, τα οποία διεξήχθησαν διαδικτυακά και μεταδόθηκαν σε live stream στο Facebook.

Στις 28 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε το 1o Work Café με θέμα «Ψηφιακό Περιβάλλον για την κοινότητα MuSA» με κεντρική ομιλήτρια την Myriam Hadnes, η οποία μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία της από τις ψηφιακές πλατφόρμες ως συμπεριφορική οικονομολόγος και οικοδέσποινα του podcast “Workshops Work”. Δεύτερος καλεσμένος ήταν ο Sherif Abaza, Chief Growth Officer της Withlocals, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στον προσιτό και βιώσιμο τουρισμό που προωθείται από τους ντόπιους και ειδικός στην πλατφόρμα Slack. Οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν και στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του Work Café οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν την πλατφόρμα Welo και συζήτησαν, σε μικρές ομάδες, για τα θέματα των ομιλιών και για το πώς μια κοινότητα θα μπορούσε να είναι όχι μόνο ελκυστική αλλά και βιώσιμη.

Στις 4 Απριλίου 2022 το έργο MICA φιλοξένησε το 2o Work Café με θέμα «Βέλτιστες πρακτικές στις πολιτιστικές κοινότητες» όπου παρουσιάστηκαν παραδείγματα επιτυχημένων πολιτιστικών κοινοτήτων και τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες που αυτές έχουν και το πως η κοινότητα MICA μπορεί να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες. Η πρώτη ομιλήτρια η Maria Ann McNair, μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ιστορίας του Κολοράντο, περιέγραψε, πως η αφήγηση ιστοριών μπορεί να είναι το ισχυρότερο εργαλείο για την δημιουργία ενσυναίσθησης, σύνδεσης και δικτύωσης στη διαδικασία οικοδόμησης μιας κοινότητας. Φιλοξενήθηκε επίσης, η Χαρίκλεια Χάρη, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και εκπαιδευόμενη του Mu.SA course, η οποία περιέγραψε στους συμμετέχοντες το πως χρησιμοποιούνται διαφορετικές ψηφιακές πλατφόρμες από διαφορετικές ψηφιακές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, το πως μετρώνται οι επιπτώσεις τους και υπογράμμισε τη σημασία της εξισορρόπησης  των στοιχείων των πολιτιστικών κοινοτήτων online και offline. Στο δεύτερο μέρος του Work Café, στην πλατφόρμα Welo, οι εισηγήσεις των ομιλητών εμβαθύνθηκαν και συζητήθηκαν οι τρόποι οικοδόμησης και τροφοδότησης μιας κοινότητας ψηφιακής ή και φυσικής (δια ζώσης) όπου θα είναι ανοιχτή στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών αλλά και σε κριτικές που θα βασίζονται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.

Το 3o Work Café αφορούσε στις «Βέλτιστες πρακτικές από μη πολιτιστικές κοινότητες» και πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2022. Ο κύριος στόχος της συζήτησης ήταν η συμμετοχή των μελών της κοινότητας σε αυτήν και με ποιους τρόπους μπορεί να διατηρηθεί ενεργή. Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Στέλλα Τσάλα, επικεφαλής της κοινότητας Cookpad Greece, η οποία περιέγραψε τις τρεις ομάδες στις οποίες μια ψηφιακή κοινότητα μπορεί να χωριστεί, τον ρόλο που κάθε ομάδα έχει και τέλος το πως οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση της κοινότητας. Στη συνέχεια, η Susana Gomes da Silva, υπεύθυνη εκπαίδευσης του Μουσείου Gulbekian στη Λισαβόνα, εξήγησε στους συμμετέχοντες τον τρόπο που τα μουσεία διατηρούν επαφή με τις κοινότητές τους. Τελευταία πήρε το λόγο η Lana Jelenjev, συγγραφέας και «αλχημήστρεια» των κοινοτήτων, επισήμανε τη σημασία των διαφορετικών τρόπων προσέγγισης των μελών μιας κοινότητας. Οι συμμετέχοντες, στο δεύτερο μέρος του Work Café, μεταφέρθηκαν και πάλι στο Welo όπου αντάλλαξαν απόψεις στα βασικά θέματα των ομιλητών και συζήτησαν νέες στρατηγικές.

Στις 2 Μαΐου 2022 θα διοργανωθεί το 4o Work Café με τίτλο “Εργαλεία και τεχνικές για ευκαιρίες συλλογικής χρηματοδότησης» με κύρια ομιλήτρια την Ζωή Ακριβούλη, Οικονομολόγο και ερευνήτρια της ομάδας DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Συνδεθείτε για να παρακολουθήσετε τα επόμενα work cafés σε livestream στη σελίδα Facebook του έργου MICA!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο MICA και τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας DAISSy:

Posted in News & Events and tagged .