Η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (http://daissy.eap.gr/en/) συμμετέχει στις δραστηριότητες του νέου έργου με τίτλο «LEAD-Online: Learn, Engage, Act: Digital Tools to Prevent and Counter Hate Speech Online», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CERV(Citizens, Equality, Rights and Values Programme).
Το έργο LEAD–Online (διάρκειας 24 μηνών) στοχεύει στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων των νέων ως προς τον ψηφιακό γραμματισμό και τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας, όπως συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα αναφοράς και την «κανονικοποίηση» της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο (HSO). Το έργο θα ενδυναμώσει τους νέους, τους δασκάλους, τα μέσα ενημέρωσης και τους ακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 7 χώρες (AT, BG, CY, HR, IT, EL, RO) να γίνουν φορείς αλλαγής:
- εκπαιδεύοντάς τους να αναγνωρίζουν συζητήσεις μίσους και υποκείμενες μορφές μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεις και διακρίσεις, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα·
- παρέχοντάς τους καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για την ταξινόμηση, την αποκωδικοποίηση και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο (HSO) και
- την δημιουργία χώρων για συζήτηση σχετικά με τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο (HSO), προωθώντας στάσεις και συμπεριφορές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες.
Στις 7 και 8 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LEAD-Online, στην Σόφια της Βουλγαρίας, με οικοδεσπότη τον οργανισμό SDA από την Βουλγαρία, ο οποίος είναι και Συντονιστής του έργου. Η πρώτη συνάντηση του έργου ήταν αφιερωμένη σε μια επισκόπηση του έργου LEAD-Online, της πρότασης που υποβλήθηκε και προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ των εταίρων. Η συνάντηση του έργου ήταν αφιερωμένη στη δικτύωση, τη διαχείριση του έργου, τις διοικητικές και οικονομικές πτυχές, την αξιολόγηση ποιότητας και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων όλων των εταίρων. Ήταν μια μεγάλη βοήθεια για τους εταίρους προκειμένου να κατανοήσουν πτυχές σχετικά με τη διαχείριση και τον συντονισμό του έργου, τα παραδοτέα Self-Assessment And Development of Hate Speech Ontologies, “Digital Gardening” To Tackle Hate Speech Online, Play Against Hate: Online Game To Detect and Counter Hate Speech Online, αλλά και την επικοινωνιακή στρατηγική του έργου. Επιπλέον, η συνάντηση όρισε με σαφήνεια το πλάνο εργασίας και τα καθήκοντα που πρέπει να υλοποιήσει κάθε εταίρος.
Στο τέλος του έργου, οι ομάδες-στόχοι και τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εκπαίδευση, τον κοινωνικό τομέα και τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στις χώρες εταίρους, θα επωφεληθούν από νέους πολλαπλούς ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους, και βιώσιμα, διαδραστικά ψηφιακά μέσα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο (HSO). Οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής στις χώρες εταίρους, θα λάβουν συστάσεις για την υποστήριξη επίσημων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις άλλες δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας DAISSy:
- Website: http://daissy.eap.gr
- Linkedin: https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
- Facebook: @DAISSyResearchGroup
- Twitter: @daissy_research
- Instagram: @daissy_researchgroup
- Email: info@daissy.eap.gr
Συνεργάτες του Έργου:
- Assotsiatsia Za Razvitie Na Sofia, Bulgaria
- Forma Azione SRL, Italy
- Udruge Centar Za Mir, Nenasilje I Ljudska Prava – Osijek, Croatia
- Asociatia Divers, Romania
- Future Needs Management Consulting LTD, Cyprus
- Hellenic Open University, Greece and its DAISSy Research Group
- Zara – Zivilcourage Und Anti-rassismus Arbeit, Austria