biblio-all-1

Το διεθνές εργαστήριο του έργου BIBLIO της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy του ΕΑΠ, φορέας-εταίρος στην Ελλάδα, κεντρίζει το ενδιαφέρον στις «Εβδομάδες ALL DIGITAL 2022»

biblio-logoΠροσελκύοντας  περισσότερες από σαράντα (40) συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022 το διεθνές εργαστήριο  του έργου Biblio με θέμα την «Ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την μεταμόρφωση των Βιβλιοθηκών στην ψηχιακή εποχή» (BIBLIOExchanging ideas on transforming Libraries in the digital age).

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο ALL DIGITAL, φορέα εταίρο του Biblio, σε συνεργασία με το εταιρικό σχήμα του έργου, κι εντάχθηκε στην εκστρατεία «All Digital Weeks-ADWs 2022» με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον ως προς τα βασικά ευρήματα και παραδοτέα του έργου Biblio μέχρι σήμερα. Προσέλκυσε τη συμμετοχή επαγγελματιών του τομέα της Βιβλιοθήκης, εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων αρχών και ιδρυμάτων, ενεργών πολιτών και γενικότερα όλων όσων ενδιαφέρονται για την ψηφιακή εξέλιξη στον κόσμο της Βιβλιοθήκης.

Συντονίστρια των εργασιών ήταν η Gabriela Ruseva, εκπρόσωπος επικοινωνίας της ALL DIGITAL και η έναρξή της εκδήλωσης έγινε με καλωσόρισμα από τον Peter Palvolgyi, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δικτύου, ο οποίος περιέγραψε συνοπτικά τους στόχους της εκστρατείας ADWs 2022.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον Επιστημονικό Συντονιστή του Biblio, Καθ. Nicola Barbuti από το Πανεπιστήμιο Aldo Moro του Μπάρι , ο οποίος εστίασε στη συμβολή του έργου ως προς το ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των Βιβλιοθηκών. Επιβεβαίωση αυτού, είναι το γεγονός ότι ήδη φορείς από την Ευρώπη, Αφρική και Ασία έχουν αναζητήσει τα εργαλεία του έργου με στόχο να τα αξιοποιήσουν στη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, ο Alteo Valentini από το EGINA, φορέα-εταίρο του BIBLIO, ανέλυσε το περιεχόμενο του έργου και τα ευρήματα σχετικά με ► τους δύο αναδυόμενους ρόλους εργασίας του/της Υπεύθυνου-ης Επικοινωνίας και Συμμετοχικότητας της Κοινότητας / Community Engagement and Communication (CECO) και Διαμεσολαβητή-τριας Ψηφιακού Μετασχηματισμού /Digital Transformation Facilitator (DIGY) ► τη μεθοδολογία του διαρθρωτού εκπαιδευτικού προγράμματος του BIBLIO που λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών των Βιβλιοθηκών ► το Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (Massive Open Online CourseMOOC) του έργου που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας χιλιάδες συμμετοχές και ► τα Εξειδικευμένα Μαθήματα (Specialization Courses-SCs) που είναι σε εξέλιξη και θα οδηγήσουν στις εκπαιδευτικές δράσεις στο χώρο εργασίας.

Ακολούθησαν ομιλίες από επαγγελματίες Βιβλιοθηκών από τις χώρες-εταίρους του έργου Ιταλία, Λετονία, Βουλγαρία και Ελλάδα, που παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την υλοποίηση του BIBLIO, οι οποίοι-ες αναγνώρισαν τον καινοτόμο χαρακτήρα του έργου με όρους τόσο επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα όσο και πιστοποίησης προσόντων βάσει Ευρωπαϊκών προτύπων.

Εκ μέρους της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy  του ΕΑΠ, ο κύκλος των ομιλιών των επαγγελματιών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Αγγελικής Γιαννοπούλου, Βιβλιοθηκονόμου στo Παν. Πατρών, με θέμα «Υλοποίηση Υπηρεσιών Διαδικτύου των Πραγμάτων και Σύννεφου για τη μεταμόρφωση της απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω ηλεκτρονικών πηγών» (Implementing IoT and Cloud Services for transforming remote e-resource access»). Έμφαση δόθηκε στη φύση των Βιβλιοθηκών σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία τους, ως οργανισμοί που διατηρούν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών. Οι Βιβλιοθήκες εξελίσσονται και χρησιμοποιούν νέες πρακτικές και μεθόδους για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των χρηστών τους και να αντιδράσουν στους νέους ρόλους τους. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση τεχνολογιών αιχμής (όπως υπηρεσίες σύννεφου-cloud) για τη σύνδεση Βιβλιοθηκών με πολίτες σε όλο τον κόσμο και την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών με χρήση νέων τεχνικών. Δεδομένου ότι ο ρόλος των Βιβλιοθηκών αλλάζει, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων με τεχνολογίες, όπως η επικοινωνία RFID από μηχανή σε μηχανή (M2M), θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματική συλλογή δεδομένων και να διευρύνει τα προφίλ των χρηστών-τριών.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με σύντομες στοχευμένες επισημάνσεις των ομιλητών-τριών επαγγελματιών των Βιβλιοθηκών, που εστίασαν στην αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα των εργαλείων του BIBLIO στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους, προς όφελος της ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης των χρηστών-τριών.

Το έργο  «Biblio-Boosting digital skills and competences for librarians in Europe»  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συμφωνητικό επιχορήγησης αρ. 612411-EPP-1-2019-1-IT-EPPKA2-SSA, και στοχεύει να αντιμετωπίσει το χάσμα δεξιοτήτων στον τομέα της Βιβλιοθήκης εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού που αλλάζει το ρόλο των Βιβλιοθηκών και των επαγγελματιών στον τομέα αυτό. Υλοποιείται από την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ ως φορέα εταίρο στην Ελλάδα, με την  Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΑΠ ως βασικό συνεργάτη.

Μείνετε συντονισμένοι και μάθετε περισσότερα για το έργο BIBLIO καθώς κι άλλες δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy:

Posted in Uncategorized.