Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε (Ισπανία) η 3η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «Special Education STEAM Academy- SpicE«, φιλοξενούμενη από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε.
Ειδικότερα, το έργο SpicE στοχεύει στη συγκέντρωση εκπροσώπων από Πανεπιστήμια, υπουργεία και ιδρύματα από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία σε έναν ανοιχτό διάλογο για την ενίσχυση του Εκπαιδευτικού Πλαισίου για την εκπαίδευση STEAM στην Ειδική Αγωγή για μαθητές και μαθήτριες με ήπιες αναπηρίες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε ένα κρίσιμο ορόσημο του έργου SpicE, σε μια συνεχιζόμενη πρωτοβουλία αξιοποίησης της εκπαίδευσης STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά), καθιστώντας την πιο περιεκτική και προσβάσιμη για όλους.
Συγκεκριμένα, η συνάντηση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, λειτουργώντας ως εργαλειο για τους εταίρους να λάβουν εκτενείς συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του έργου και τα σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Αυτά τα ορόσημα αποτελούν μαρτυρία της ακλόνητης δέσμευσης του έργου για την ανύψωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για όλους. Η συνάντηση τόνισε επίσης τη σημασία της καλλιέργειας μιας ισχυρής Κοινότητας Πρακτικής – ενός δυναμικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και ενδιαφερόμενων μερών, όλοι ενωμένοι στην κοινή τους προσπάθεια να προωθήσουν την συμπεριληπτική εκπαίδευση.
Ένας βασικός στόχος του έργου SpicE, που συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ήταν η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών STEAM Ειδικής Εκπαίδευσης. Τα φώτα έπεσαν έντονα στο Πακέτο Εργασίας 3 (WP3), όπου οι συζητήσεις εστίασαν στους τομείς του προγράμματος κατάρτισης, των διαδραστικών εργαστηρίων, των κινητικοτήτων κατάρτισης και της μικτής εκπαίδευσης.
Αγκαλιάζοντας το μετασχηματιστικό δυναμικό της τεχνολογίας στη σύγχρονη εκπαίδευση, η συνάντηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (MOOCs) και εκπαιδευτικού υλικού σε Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης (VLEs). Η ένταξη της τεχνολογίας στο τοπίο της εκπαίδευσης ήταν ένα κεντρικό θέμα, αντανακλώντας τον κρίσιμο ρόλο της στον σχηματισμό του μέλλοντος της μάθησης.
Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) είναι ο συντονιστής του έργου, συμμετείχε στην συνάντηση και εκπροσωπήθηκε προσωπικά από τον Αχιλλέα Καμέα, Καθηγητή του ΕΑΠ, Διευθυντή της DAISSy, Συντονιστή του έργου SpicE και τη Ναταλία Σπυροπούλου, Υπεύθυνη Έργου και Ερευνήτρια της DAISSy καθώς και από τη Χαρά Ταπίνου, Ερευνήτρια της DAISSy που συμμετείχε διαδικτυακά. Συντόνισαν τη συνάντηση και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις συνεδρίες, προωθώντας παραγωγικές συζητήσεις και συνεργασία. Ειδικότερα, ο κ. Καμέας παρείχε πληροφορίες για τα ορόσημα του έργου ενώ η κ. Σπυροπούλου παρουσίασε την επισκόπηση του έργου και θέματα σχετικά με τη διαχείριση του έργου. Επιπλέον, εκείνη και η κ. Ταπίνου ανέλυσαν τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφιακή ανάπτυξη του περιεχομένου του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η 3η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων του έργου SpicE ήταν επιτυχημένη, ενθαρρύνοντας το ομαδικό πνεύμα, τη ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και τη συμφωνία στα επόμενα βήματα του έργου.
Το SpicE είναι ένα τριετές έργο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+. Υλοποιείται από μιά ομάδα απο 11 (έντεκα) εταίρων από τέσσερα (4) κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Βουλγαρία) με την DAISSy-ΕΑΠ να είναι ο Συντονιστής, ενεργά εμπλεκόμενο σε όλα τα παραδοτέα του έργου και έχοντας την ευθύνη για τη διαχείριση του έργου, την ανάπτυξη του πλαισίου ικανοτήτων για την εκπαίδευση STEAM, τον σχεδιασμό της μεθοδολογίας του εκπαιδευτικού υλικού, την ανάπτυξη του πλαισίου αξιολόγησης, καθώς και όλες τις σχετικές δραστηριότητες του έργου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό έργο SpicE και την Ερευνητική Ομάδα DAISSy, μπορείτε να δείτε σε:
- Website : http://daissy.eap.gr/en https://spiceacademy.eu/
- Facebook : @DAISSyResearchGroup @spiceacademy
- Linkedin : https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
- Twitter : @daissy_research
- Instagram: @daissy_researchgroup
- Email : info@daissy.eap.gr