delta-conf-1

Δελτίο τύπου για το Υβριδικό Συνέδριο του έργου DELTA

ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) διοργάνωσε με επιτυχία το υβριδικό Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Αρχαιολογίας», στο πλαίσιο του έργου DELTA, το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022 στο ξενοδοχείο Electra Palace, Αθήνα (ώρα έναρξης 10.00).

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό η κυρία Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πρώτο μέρος, το πρόγραμμα ξεκίνησε με περιγραφή του έργου DELΤΑ από τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου και καθηγητή ΣΘΕΤ ΕΑΠ, διευθυντή της ερευνητικής ομάδας DAISSy – ΕΑΠ, κύριο Αχιλλέα Καμέα. Το πρώτο μέρος του συνεδρίου περιελάμβανε παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων και παραδοτέων του έργου DELTA, από τους εταίρους του έργου. Το μικτό μάθημα «Ψηφιακή Ανασκαφή» και η Πλατφόρμα DELTA, παρουσιάστηκαν από την κυρία Παναγιώτα Πολυμεροπουλου, κύρια ερευνήτρια του έργου DELTA. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε στο κοινό το περιεχόμενο και οι μαθησιακοί στόχοι για κάθε μια θεματική ενότητα που αναπτύχθηκε στο DELTA course και συγκεκριμένα: η ενότητα 1 από τον κύριο Peter Tóth, Πανεπιστήμιο Masaryk, η ενότητα 2 από τον κύριο Γιάννη Παπαδάτο, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ενότητα 3 από την κυρία Francesca Sogliani, Πανεπιστημίο της Basilicata και η ενότητα 4 από την κυρία Παναγιώτα Πολυμεροπουλου, ερευνητική ομάδα DAISSy – Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές από την Ελλάδα (Ελένη Γουργουλέτη, Γεώργιος Τασόπουλος, Γεώργιος Ντζούφρας), από την Ιταλία (Mariangela Maura) και από την Τσεχία (Filip Ševčík) μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους το 2021 στο μικτό μάθημα DELTA και κυρίως την κατάρτιση και συμμετοχή τους στο DELTA εντατικό πρόγραμμα σπουδών (Intensive Study Programme), που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΕΚΠΑ, στο Πλάσι του Μαραθώνα.

Το συνέδριο φιλοξένησε ομιλίες δια ζώσης και εξ αποστάσεως από φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές, ερευνητές, αρχαιολόγους και καθηγητές, όπως την κυρία Δέσποινα Τσιαφάκη, ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», τον κύριο Δημήτριο Πλάντζο, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κύριο Δημήτριο Ρουμπή, Ιταλικό Ινστιτούτο Επιστημών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον κύριο Petr Dresler, Πανεπιστήμιο Masaryk, τον κύριο Ascanio D’Andrea, Υπουργείο Πολιτισμού – Ειδική Υπηρεσία Αρχαιολογίας της Ρώμης, Καλών Τεχνών και Τοπίου, τον κύριο Gabriele Gattiglia, Πανεπιστήμιο της Πίζα και τέλος, την κυρία Hana Kubelková, Πανεπιστήμιο Masaryk. Η κατάσταση της τεχνολογίας όσον αφορά το προφίλ του αρχαιολόγου σε κάθε χώρα εταίρο, η εκπαίδευση και η αναβάθμιση των μελλοντικών αρχαιολόγων, καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία, η διαχείριση των ανασκαφικών δεδομένων και οι υποδομές που χρησιμοποιούνται για την ανασκαφή και τα αρχαιολογικά θέματα, είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Το συνέδριο αποτέλεσε μια ανοικτή πλατφόρμα για τη συζήτηση των πιο πρόσφατων καινοτομιών, τάσεων και προβληματισμών, καθώς και των πρακτικών προκλήσεων και των ψηφιακών λύσεων που υιοθετούνται στην αρχαιολογία και την ανασκαφή.

Το συνέδριο παρακολούθησαν δια ζώσης 65 άτομα, εξ αποστάσεως 84 άτομα (μέσω του συνδέσμου Zoom), ενώ παράλληλα υπήρχε ζωντανή αναμετάδοση από το επίσημο κανάλι της ερευνητικής ομάδας DAISSy – ΕΑΠ στο οποίο συμμετείχαν 60 άτομα (την ημέρα της εκδήλωσης). Το διεθνές συνέδριο απευθυνόταν σε φοιτητές, επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και επαγγελματίες στους τομείς της αρχαιολογίας, της ψηφιακής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε παρόχους κατάρτισης, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, εκπροσώπους δήμων και πολιτιστικών συλλόγων.

Το έργο DELTA – Digital Excavation through Learning and Training in Archaeology χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/ KA2/ Strategic Partnerships for Higher Education. Το έργο συντονίζεται από την ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υλοποιείται από μια κοινοπραξία Πανεπιστημίων από τρεις χώρες (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ελλάδα, Τμήμα Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών: Basilicata – Ιταλία και Τμήμα Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Masaryk – Τσεχική Δημοκρατία). Το έργο DELTA ανέπτυξε ένα Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα που απευθύνεται σε φοιτητές και καθηγητές Αρχαιολογίας και συνδυάζει τον φυσικό χώρο μιας αρχαιολογικής ανασκαφής με τον ψηφιακό χώρο της διαδικτυακής μάθησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο DELTA και άλλες δράσεις της ερευνητικής ομάδας DAISSy:

  • Ιστοσελίδα: http://www.project-delta.eu/ – http://daissy.eap.gr
  • Facebook: @projectdeltaeu – @DAISSyResearchGroup
  • Twitter: @deltaprojecteu – @daissy_research
  • Email: info@daissy.eap.gr
Posted in News & Events and tagged .