biblio-alldigital-1

Η παρουσίαση του BIBLIO MOOC από την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Εβδομάδα ALL DIGITAL 2021

biblio-alldigital-1Προσελκύοντας  μεγάλο αριθμό ενεργών συμμετοχών, συνολικά 187, πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη Διεθνής διαδικτυακή εκδήλωση του έργου Biblio με θέμα την «Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των επαγγελματιών των Βιβλιοθηκών».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο ALL DIGITAL, φορέα εταίρο του Biblio, σε συνεργασία με το εταιρικό σχήμα του έργου, κι εντάχθηκε στην εκστρατεία «All Digital Week-ADW 2021» με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον ως προς τα βασικά ευρήματα και παραδοτέα του έργου Biblio μέχρι σήμερα.

Συντονίστρια των εργασιών ήταν η Ekaterina Clifford, εκπρόσωπος επικοινωνίας της ALL DIGITAL και η έναρξή της εκδήλωσης έγινε με καλωσόρισμα από τον Peter Palvolgyi, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δικτύου, ο οποίος περιέγραψε συνοπτικά τους στόχους της εκστρατείας ADW 2021.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον Επιστημονικό Συντονιστή του Biblio, Καθ. Nicola Barbuti από το Πανεπιστήμιο Aldo Moro του Μπάρι , ο οποίος ανέλυσε την έννοια των «Επεκτεινόμενων Ατέρμονων Βιβλιοθηκών», σύμφωνα με την οποία οι νέες ψηφιακές Bιβλιοθήκες υποστηρίζουν τις καινοτόμες αλληλεπιδράσεις με την κοινότητα και ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των χρηστών-στριών, οι οποίοι-ες πλέον διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους εταίρους του έργου όπου παρουσιάστηκαν ευρήματα σχετικά με ► τα δύο αναδυόμενα προφίλ εργασίας: Υπεύθυνος-η Επικοινωνίας και Συμμετοχικότητας της Κοινότητας / Community Engagement and Communication (CECO) και Διαμεσολαβητής-τρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού /Digital Transformation Facilitator (DIGY) (Tiana Zignani, Public Libraries 2030) ► τον τρόπο επίδρασης της πανδημίας στην κατάρτιση των επαγγελματιών των Βιβλιοθηκών (Kalina Ivanova, University of Library Studies and Information Technologies (ULSIT)) και ► τη μεθοδολογία του διαρθρωτού εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου BIBLIO που λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών των Βιβλιοθηκών (Mara Jakobsone, Data Media Group).

biblio-alldigital-2Εκ μέρους της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy  του ΕΑΠ, ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Ελένης Γεωργακάκου, Ερευνήτριας  και Υπεύθυνης Διαχείρισης  του έργου BIBLIO για την Ελλάδα, αναφορικά με το Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (Massive Open Online Course-MOOC) του έργου, για το οποίο η DAISSy είναι υπεύθυνη ανάπτυξης και τεχνικής υποστήριξης. Όπως επεσήμανε η κα Γεωργακάκου, το MOOC αναμένεται να διατεθεί από το Σεπτέμβριο του 2021 δωρεάν σε ενδιαφερόμενους-ες επαγγελματίες των Βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο.  Στη συνέχεια της παρουσίασής της, ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του μαθήματος, το περιεχόμενο και την ομάδα στόχο του, τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων του έργου Biblio, αναδεικνύοντας παράλληλα την εξαιρετική υφιστάμενη τεχνογνωσία της DAISSy στο αντικείμενο αυτό.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με απαντήσεις στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων-χουσών και την αναφορά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου.

Το έργο  «Biblio-Boosting digital skills and competences for librarians in Europe»  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συμφωνητικό επιχορήγησης αρ. 612411-EPP-1-2019-1-IT-EPPKA2-SSA, και στοχεύει να αντιμετωπίσει το χάσμα δεξιοτήτων στον τομέα της Βιβλιοθήκης εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού που αλλάζει το ρόλο των Βιβλιοθηκών και των επαγγελματιών στον τομέα αυτό. Υλοποιείται από την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ ως φορέα εταίρο στην Ελλάδα και υποστηρίζεται ενεργά από την  Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΑΠ, ως βασικό διασυνδεδεμένο φορέα

Μείνετε συντονισμένοι και μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση, στο σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του έργου BIBLIO.

Posted in biblio, News & Events and tagged .