silvher-event-3

Διαδικτυακή εκδήλωση για το έργο S.I.L.V.HER από την ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργάνωσε την Ελληνική διαδικτυακή εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού έργου S.I.L.V.HER, με τίτλο “Αξιοποίηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Ο Διευθυντής της DAISSy και Καθηγητής της ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, κ. Αχιλλέας Καμέας, άνοιξε την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια παρουσίασε τις ερευνητικές δράσεις και τα έργα που υλοποιεί η ομάδα DAISSy, τα οποία σχετίζονται με την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά του έργου S.I.L.V.HERSafeguarding Intangible Cultural Values and Heritage από την κ. Βίκυ Μαράτου, ερευνήτρια και διαχειρίστρια του έργου εκ μέρους της ομάδας DAISSy. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το μάθημα μικτής εκπαίδευσης και το MOOC, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου, καθώς και κάποιες ιδέες των συμμετεχόντων φοιτητών για έργα αξιοποίησης και ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ιστοριών.

Η κ. Άρτεμις Σταματέλου, Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης, παρουσίασε τη δομή και τους στόχους της Διεύθυνσης Γλώσσας των Πολιτών και κατόπιν την ανοικτή πλατφόρμα “My House of European History”, που περιέχει μια ψηφιακή συλλογή γραπτών προσωπικών ιστοριών, αναμνήσεων και μαρτυριών για οποιοδήποτε θέμα, όπως τις αφηγούνται άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα συνεργατικό και πολύγλωσσο έργο που παραμένει ενεργό, ένα μωσαϊκό ιστοριών που σχετίζονται με την Ευρώπη και συνεισφέρουν στην κατανόηση του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για όλους όσοι θέλουν να μοιραστούν μια προσωπική ιστορία που αφορά στην Ευρώπη.

 

Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Αϊβαλιώτη, Tour script editor στην εταιρία Clio Muse Tours, παρουσίασε το Ευρωπαϊκό έργο RePAST, εστιάζοντας στο προϊόν και success story του έργου: “Σκοτεινές” σελίδες της ιστορίας σε ακουστική ξενάγηση. Η πρόκληση του πώς μπορεί κάποιος, με σύγχρονο τρόπο, να ανακαλύψει και να μάθει το παρελθόν, και κυρίως τις σκοτεινές πτυχές του, αντιμετωπίστηκε μέσω της δημιουργίας οκτώ θεματικών ακουστικών ξεναγήσεων που αφορούν σε μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας, προερχόμενες από την κάθε συμμετέχουσα χώρα στο έργο. Η εταιρία Clio Muse Tours δημιουργεί θεματικές ψηφιακές ακουστικές ξεναγήσεις για χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ξεναγήσεις αυτές είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της εταιρίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσιάσεις Ευρωπαϊκών έργων τα οποία υλοποιεί η ομάδα DAISSy. Η κ. Παναγιώτα Πολυμεροπούλου, Ερευνήτρια στην ομάδα DAISSy, παρουσίασε το Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) του έργου EUHeritage, καθώς και το διαδικτυακό μάθημα του έργου DELTA.

To έργο EUHeritage στοχεύει στη δημιουργία ενός διακρατικού προγράμματος σπουδών για επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας κυρίως σε δεξιότητες ψηφιακές, εγκάρσιες και κοινωνικές, άμεσα συνδεόμενες με τον πολιτιστικό τουρισμό. Το νέο διαδικτυακό μάθημα θα ανοίξει τη Δευτέρα 21η Ιουνίου 2021 και θα προσφερθεί από την πλατφόρμα EUHeritage την οποία σχεδίασε και ανέπτυξε η ερευνητική ομάδας DAISSy – ΕΑΠ.

Το έργο DELTA ανέπτυξε ένα μάθημα μικτής μάθησης για φοιτητές Αρχαιολογίας, με στόχο τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους σε θέματα όπως τα ψηφιακά εργαλεία στην ανασκαφή, η τεκμηρίωση στο πεδίο, η ψηφιακή διατήρηση των μνημείων και η πειραματική Αρχαιολογία. To Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ο συντονιστής του project DELTA. To DELTA course με τίτλο «Digital Excavation» είναι σε εξέλιξη και προσφέρεται από την πλατφόρμα DELTA, την οποία σχεδίασε και ανέπτυξε η ερευνητική ομάδας DAISSy – ΕΑΠ.

Το έργο NICHE, που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τις ανάγκες εκπαίδευσης, και στη συνέχεια να εκπαιδεύσει άτομα που εμπλέκονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους, παρουσιάστηκε από τον κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια, Ερευνητή στην ομάδα DAISSy.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου ROMAN ROUTES από την κ. Χαρά Κόκκινου, Ερευνήτρια στην ομάδα DAISSy. Το έργο ROMAN ROUTES αφορά στις ιδιαίτερες δυνατότητες για επιχειρηματικότητα συνυφασμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, που προσφέρει το δίκτυο των αρχαίων Ρωμαϊκών οδών. Στο πλαίσιο του έργου, αναπτύχθηκαν δέκα σύντομα μαθήματα για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τα οποία διατίθενται δωρεάν, και χωρίς εγγραφή, στην πλατφόρμα του έργου.

Το βίντεο της ζωντανής μετάδοσης της εκδήλωσης, είναι διαθέσιμο στο YouTube

 

Posted in News & Events and tagged .