logo-cral

CrAL project: Η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας είναι αναγκαιότητα

logo-cralH  Ερευνητική Ομάδα DAISSy  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (HOU) και ολόκληρη η ομάδα του έργου CrAL, που εργάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για τον εντοπισμό της καινοτόμου μεθοδολογίας CrAL, ανυπομονούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Το Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα (MOOC) του CrAL θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην πλατφόρμα CrAL, η οποία αναπτύσσεται από την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του HOU, τον ελληνικό εταίρο του έργου.

Το CrAL στοχεύει στην προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στους εφήβους (14-19 ετών) των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών.

Στις μέρες μας, ο γραμματισμός στα μέσα θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες. Η σημασία του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας υπογραμμίστηκε από Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ελλάδας και ήδη από το 1995-2004, όταν αρχικά εστίασε στο Εργαστήριο της Οπτικοακουστικής Έκφρασης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του  γνωστού προγράμματος  «MELINA – Εκπαίδευση και Πολιτισμός», το οποίο οδήγησε σε έναν «Οδηγό Εκπαιδευτικού  για την Οπτικοακουστική Έκφραση». Ήταν η πρώτη πρωτοβουλία ενός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη διαμόρφωση ενός πρώτου Προγράμματος Σπουδών στην Ελλάδα για το θέμα αυτό, το οποίο περιλάμβανε μια σειρά από προτάσεις για δραστηριότητες που βήμα προς βήμα προάγουν την οπτικοακουστική συνείδηση ​​εκείνων που τις υλοποιούν.

Καθώς περιμένουμε το διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης (MOOC) του CrAL και την εφαρμογή της μεθοδολογίας Οπτικοακουστικής  Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ας δούμε τι είναι τα «μέσα» και γιατί ο «γραμματισμός στα μέσα» καθίσταται προφανής ανάγκη στις μέρες μας για την παγκόσμια δημοκρατία.

Ο McLuhan είχε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό ότι «τα μέσα είναι το μήνυμα». Επικεντρώθηκε στην ανάλυση της μορφής με την οποία μας παραδίδεται το εκάστοτε περιεχόμενο από τα ΜΜΕ. Υποστηρίζει δε ότι, εφόσον το «μέσο είναι το μήνυμα», αν δεν καταλαβαίνουμε το μέσο, ​​δεν καταλαβαίνουμε ούτε το μήνυμα. Η μορφή πληροφορεί τις «ταυτότητες» μας, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, και καθώς η μορφή αλλάζει στα τρέχοντα ψηφιακά μέσα, η αντίληψή μας για τον κόσμο και τον εαυτό μας διαμορφώνεται επίσης από αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αλλαγή. Το παρακάτω βίντεο της EAVI παρουσιάζει τη θεωρία του McLuhan με πολύ εμπεριστατωμένο και περιγραφικό τρόπο..

https://eavi.eu/marshall-mcluhan-digital-prophecies-the-medium-is-the-message/

Επιπλέον, στο βίντεο κλιπ της EAVI που ακολουθεί «Ταξίδι στο γραμματισμό των μέσων επικοινωνίας»,  διάρκειας 7 λεπτών,  θα παρακολουθήσουμε επίσης, με διασκεδαστικό και απλό τρόπο, τι είναι ο Γραμματισμός στα Μέσα και γιατί είναι απαραίτητος προκειμένου να ζήσουμε ελεύθερα και να συμμετέχουμε πλήρως στην κοινωνία.

 

Posted in News & Events and tagged .