kick-off-SpicE-2

Η ερευνητική ομάδα DAISSy του ΕΑΠ φιλοξένησε την εναρκτήρια συνάντηση του έργου SpicE:

Η Ακαδημία STEAM Ειδικής Εκπαίδευσης (Special Education STEAM Academy) συγκέντρωσε εκπροσώπους πανεπιστημίων, υπουργείων και φορέων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία σε έναν ανοικτό διάλογο για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού πλαισίου STEAM στην Ειδική Εκπαίδευση για μαθητές/ήτριες με ήπιες αναπηρίες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Από τις 22 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αθήνα, η ερευνητική ομάδα DAISSy του ΕΑΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) φιλοξένησε εκπροσώπους υπουργείων, εκπαιδευτικούς, καθηγητές και διευθυντές 11 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Σκοπός της συνάντησης ήταν η έναρξη του έργου SpicE, το οποίο συντονίζει το ΕΑΠ μέσω της ομάδας DAISSy και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος ERASMUS+. Αυτό το τριετές έργο έχει ως στόχο να προωθήσει την προβολή και την ένταξη των μαθητών/τριών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ήπιες αναπηρίες, καθώς και τη βελτίωση και προώθηση της εκπαίδευσης STEAM στην Ειδική Αγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο SpicE στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εφαρμόζουν αποτελεσματικά την εκπαίδευση STEAM για την προστασία των μαθητών/τριών με Ήπιες Αναπηρίες (Ειδική Αγωγή) από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Το STEAM χρησιμοποιείται τόσο ως μέσο όσο και ως σκοπός για να καταστεί δυνατή η πολυπόθητη στροφή της Ειδικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο σε επίπεδο εν ενεργεία όσο και εν δυνάμει εκπαίδευσης. Επιδιώκεται η άρση των εμποδίων για ένα σημαντικό αριθμό μαθητών/τριών που σιωπηλά, αργά και έμμεσα περιθωριοποιούνται από τα πρώτα στάδια των ευρωπαϊκών σχολικών συστημάτων λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων STEAM των εκπαιδευτικών και της έλλειψης μεθοδολογίας μεταξύ των εκπαιδευτικών μοντέλων STEAM και Ειδικής Αγωγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον καθηγητή Αχιλλέα Καμέα (ΕΑΠ), τον συντονιστή του έργου, όπου οι εταίροι συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία δεσμών που θα εξασφαλίσουν την ομαλή υλοποίηση του έργου. Η συνάντηση ήταν επίσης διαθέσιμη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους συμμετέχοντες/ουσες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως.

Στόχος της εναρκτήριας συνάντησης ήταν να διασφαλίσει ότι όλοι οι εταίροι έχουν σαφή αντίληψη των προσδοκιών του έργου, να κατανοήσουν τη δομή και τη ροή εργασιών που θα ακολουθηθεί καθ’ όλη τη διάρκειά του και να είναι σε θέση να συζητήσουν τα διάφορα πακέτα εργασίας και τα αναμενόμενα αποτελέσματά, έτσι ώστε κάθε εταίρος να κατανοήσει τους ρόλους και τις ευθύνες του.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταίροι συζήτησαν την επισκόπηση και τη διαχείριση του έργου, τον τρόπο με τον οποίο θα συλλέγονται και θα αναλύονται οι πρακτικές της ειδικής εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά πλαίσια και τα πλαίσια ικανοτήτων για την Εκπαίδευση STEAM στην Ειδική Αγωγή, τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων του έργου SpicE, τα μέσα, τα κανάλια και το υλικό διάδοσης του έργου, καθώς και μια συντομότερη επισκόπηση των πακέτων εργασίας που αφορούν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών STEAM στην ειδική αγωγή, καθώς και την πιλοτική δοκιμή και την αξιολόγηση των μελλοντικών αποτελεσμάτων του έργου.

Επιπλέον, η κα Εβίτα Τασιοπούλου και ο κος Eddy Grand-Meyer από το Ευρωπαικό Σχολικό Δίκτυο (European SchoolNet-EUN) παρουσίασαν τις δραστηριότητες του EUN που σχετίζονται με το SpicE καθώς και δύο έργα STEAM που επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός εννοιολογικού πλαισίου αναφοράς για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση STEAM, στην ανάπτυξη ενός προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο σχεδιασμό ενός πλάνου βελτίωσης με διαφορετικά στάδια που σχετίζονται με βήματα παρέμβασης με βάση την έρευνα και τις αποδεδειγμένες εμπειρίες με συστάσεις.

Κατά τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης στην Αθήνα, οι εταίροι μπόρεσαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους καθώς και να εξοικειωθούν με σημαντικές πτυχές του νεοσύστατου έργου, αλλά και να απολαύσουν τις ακαδημαϊκές, πολιτιστικές και γεωγραφικές πτυχές της πόλης της Σοφίας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Επιπλέον, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η δημιουργία συνεργειών και τα αποτελέσματα των επόμενων εργασιών θα συνεισφέρουν στη σαφήνεια για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί κατά το πρώτο έτος εργασιών για το έργο αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό έργο SpicE και την Ερευνητική Ομάδα DAISSy, μπορείτε να δείτε σε:

Posted in News & Events and tagged .